• SNABBA LEVERANSER
 • BETALA ENKELT MED KLARNA
 • VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR
0
Önskelista
0
Varukorg

Guide för cykelshorts

Vadderade cykelshorts är en välsignelse för alla cyklister eftersom de reducerar obehag och förbättrar körkomforten - oavsett om det är för pendlingen, cykelturen eller långa helgtourer. Så om du vill veta vad som är så speciellt med cykelshorts, vad du ska leta efter när du ska köpa dem och vilken sort som är bäst för dig och din körstil, så har du kommit helt rätt!

 

Varför behöver jag vadderade cykelshorts? 

Medan du cyklar, tar rumpan den mesta av vikten, och rörelsen av dina ben adderar friktion. Så det är inte konstigt att stussen börjar göra ont efter ett tag. Speciellt när du cyklar längre distanser, kan ett par bra cykelshorts göra skillnaden mellan glädje och gråt, tack vare vadderingen:

 • Fördelar trycket
 • Absorberar stötar från dåliga terrängförhållanden
 • Håller dig optimalt på sadeln
 • Bidrar till att minska friktion

Tips: Sittkomforten är alltid en kombination av cykelshorts och sadel. Först av allt behöver du set till att sadeln passar din rumpa och din sittposition och att den är rätt justerad - annars kommer inte ens de bästa cykelshortsen att hjälpa.

Vad skiljer cykelbyxor från "vanliga" vardagskläder?

Textilier

Cykelshorts av hög kvalitet är huvudsakligen gjorda av snabbtorkande, ventilerande och stretchig elastan som ger dig rörelsefrihet. Vissa modeller ger även en ytterligare kompressionseffekt. Idealiskt sett borde sittytan på cykelshortsen vara gjorda i mer slittåligt material för att förhindra slitage/noppning. Cykelshorts för de kyligare säsongerna bör ha tätare material fram för att ge bättre vindskydd och vara högre i bak för att skydda njurarna.

Stil

Nu börjar det bli dags att nämna bib-shorts, som är ett alternativ till shorts med bälte. De ger ett enastående stöd men kan även vara rätt opraktiska, något vi går in på mer i detalj senare.

Grepp

Korta cykelshorts har vanligtvis gummerade eller silikontryckta benslut för att förhindra dem från att åka upp när du trampar. Idealiskt sett ska benslutet, likt midjebandet, vara tight nog för att ge stöd men inte så tight att det sitter för hårt åt och skapar obehag/hämmar din rörelse. Det kan hjälpa att ha lite vidare manchetter här.

Snitt

Generellt sett är snittet på ett par bra cykelshorts optimerat för sittpositionen på cykeln - och inte medan du står (ha detta i åtanke när du provar dem). Ett flerfältssnitt kan utöka rörelsefriheten och kommer av sig självt med olika material. När man använder sömmar måste dock tillverkarna använda platta sömmar och positionera dem där det förekommer så lite friktion som möjligt. Vissa märken gör även sömlösa modeller.

Passform

De klassiska cykelshortsen är tätsittande och vadderade i sätesdelen. Den täta passformen har inte bara aerodynamiska fördelar, utan håller vadderingen på plats och minskar veck, så friktionen minimeras.

I kontrast

Vanliga kläder" som ett par jeans som du kan använda på jobbet eller picknicken är vanligtvis inte speciellt flexibla och lössittande, något som kan orsaka friktion. De slits lätt sönder i skrevet och du vill nödvändigtvis inte svettas ner dem.

Vilka typer av cykelshorts finns det och hur hittar jag rätt modell för mig?

Valmöjligheten av cykelshorts är oändlig, så du bör leta efter ett par baserat på dessa tre kriterier:

1. Avsett användningsområde

2. Säsong

3. Komfort

Låt oss ta en närmare titt på varje kriterie:

1. Avsett användningsområde: Vilken typ av cyklist är jag? 

Sitter du hellre utsträckt över en landsvägscykel eller upprätt på en touringcykel? Är terrängcykling något för dig? Åker du på flerdagarstourer eller kör du bara några kilometer om dagen genom stan?

Framför allt har cykelshortsspecialisterna på marknaden olika modeller för olika körstilar. Olikheterna ligger i både den övergripande designen och i vadderingen.

Konkret ser den övergripande designen ut så här:

Credit: Gonso

Credit: Gonso

För MTB eller touring är cykelshorts vanligtvis tvådelade och består av vadderade, vanligtvis lättare, innershorts och ovadderade shorts med löst snitt övershorts. För MTB kan shortsen – eller långa övershorts – vara lite mer robusta och baggy, medan de för touring, har mer detaljer som byxfickor och andra förvaringsdetaljer.

Credit: Gonso

Om du vill vara sportig och aerodynamisk är formen viktig, då är de klassiska, tätsittande, vadderade cykelshortsen gjorda i ett stycke det bästa valet. Ett integrerat sittskydd oslagbart när det kommer till passform och support.

Credit: VAUDE

För vardagsturer finns det också speciellt vadderade cykelbyxor som är mindre klumpiga och som kan användas under vanliga kläder. De är bäst för kortare distanser.

Vaddering

Sittpositioner: Några tillverkare har reagerat på olika anatomiska behov, som även relaterar till tänkt användningsområde, med olika vadderingsdesign, för att vadderingen är hjärtat i varje par cykelshorts.

Credit: Gonso

Vaddering för upprätt sittposition, till exempel, är är mer komprimerad i svanskoteområdet. Detta är bra för pendling och touring.

Credit: Gonso

För en delvis sportig positionering, som till exempel gravelbiking, ger shortsmärken ofta en mer balancerad vadderingsdesign.

Credit: Gonso

Den delen av shortsen som täcker perinealområdet, eller beckenbenen, är förstärkt för en väldigt utsträckt aerodynamisk "aero-position", till exempel för snabba turer på landsvägscykel.

Individuella preferenser: Generellt sett är det ganska tjocka, mjuka och breda kuddar, men även smala och fasta. Kom ihåg att tjock vaddering inte nödvändigtvis är bekvämare eller passar bättre för långa distanser.

Vissa klarar sig även bra med fasta, smala vadderingar. Faktorer som spelar in i personliga preferenser kan även vara cyklistens vikt och träningsförhållanden.

Andra val: Det finns också tillverkare som erbjuder olika vadderingsbredder för olika sätesbensavstånd.

Material: Idag är sätesvadderingen gjorda i syntetmaterial. Det gör dem ventilerande och lätta att rengöra. Vissa vadderingar är även antibekteriellt behandlade.

2. Säsong: Vilket väder cyklar jag i?

Du kan cykla hela året om och det finns cykelshorts för alla väderförhållanden.

Varm/torr: I tillägg till de klassiska, vadderade cykelshortsen som slutar precis över knät, finns det kortare cykelshorts för väldigt varma dagar eller några med mesh-inlägg för bättre ventilation. UV-skydd spelar också in.

Kallt/vått: För väldigt kalla dagar finns det långa termala cykelshorts som vanligtvis är borstade på insidan eller isolerade med afleece. För temperaturer under nollan och vindiga, våta väderlekar, har dessa shorts öven ett vind-, och vattenavvisande ytskydd. I extrema fall kan du även kombinera dina cykelshorts med regn- eller softshellshorts. Vintercyklingsshorts finns även, både med och utan vaddering. I fall av det senare, kan du helt enkelt ha ett par shorts under.

Mellan säsongerna: Det finns lösningar även för övergångsperioden runt tio plusgrader i form av vadderade trekvartsbyxor, som håller knäna varma.

Credit: Castelli

3. Komfort: Hur känner du dig mest bekväm?

Vilka cykelshorts du väljer beror såklart även på vilka du känner dig mest bekväm i.

Könsspecifik design: Var även uppmärksam på att det finns cykelshorts specifika för män, kvinnor och barn. Även här har tillverkare tagit i beaktning de anatomiska behov som kan skilja sig när det kommer till vaddering och passform. Detta betyder ju självklart inte att till exempel en kvinna inte kan ha ett par herrshorts.

Generella preferenser: Generellt sett brukar män ha en tendens att välja bibshorts, medan kvinnor provar linningsshorts först. Bibshorts håller vadderingen på plats bättre och värmer njuren bättre, men har en tendens att vara lite opraktiska för kvinnor när de ska gå på toaletten för att de då måste ta av sig på överkroppen också.

Smarta" bibshorts för kvinnor: Några märken erbjuder bibshorts specifikt för kvinnor, med lösningar för att separera överdelen med underdelen av cykelshortsen i form av blixtlås eller magneter. Vissa använder även speciellt elastiskt material så att de går att dra ner för att huka."

Credit: Castelli

Var det tydligt?

Det var vår översikt över cykelshorts. Nu vet du förhoppningsvis vilka typer av cykelshorts som finns därute och vad de är bra för.
Du hittar garanterat en eller två som passar just dig och vår butik erbjuder ett stort utbud av de flesta märkena på marknaden. Filtrera bara efter vad du ska använda dem till och läs produktbeskrivningen för att avgöra om de passar din körstil eller inte. I slutändan handlar det helt enkelt om att prova dem på, eftersom hur de presterar visar sig först efter flertalet turer. Kom ihåg att alla har olika uppfattning om vad som är bekvämt. Om du redan har cykelshorts, skadar det aldrig att ha flera i rotation. Om du aldrig har provat några innan så hoppas vi att denna guide har gjort dig nyfiken på att testa - för du kommer att märka skillnaden och inte vilja cykla utan dem någonsin igen.

Vanliga frågor & svar

Vad ska jag göra om jag är övertygad om fördelarna med cykelshorts men känner mig "naken" i ett par klassiska cykelshorts?

Vadderade cykelshorts ska sitta tight – utan att vara hämmande – och ska inte vecka sig. Men om du inte tycker om looken kan du så klart välja en kombination av vadderade innershorts och cykelyttershorts - oavsett vilken cykel du kör, och speciellt om du vet att din rutt kommer ta dig genom stan eller till ett café eller uteservering.

Generellt sett är klassiska svarta cykelshorts mer diskreta eftersom de är mer ogenomskinliga och att dina konturer inte syns i dem.

Vad gör jag om min rumpa bränner och gör ont efter jag cyklat ett tag, även om jag har rätt cykelshorts?

Ett trick för att öka komforten på din sadel är att använda säteskräm i kombination med dina vadderade cykelshorts. Säteskräm hjälper även att reducera friktion och har en mjukgörande effekt om lite skavsår har uppkommit, till exempel på flerdagarstourer. Olika märken har utvecklat krämer specifika för deras cykelshorts. Annars kan du testa vaselin, hudsalva eller talk först.

Vad har jag på mig under mina vadderade cykelshorts?

INGENTING! Vadderingen ska vara i direkt kontakt med huden. Detta kräver en viss invänjning men cykelshorts är designade för att fungera bäst när de bärs direkt mot huden. Att lägga till ett lager i form av underkläder kommer att öka friktionen. Säteskrämen gör sig även bättre i direkt kombination med sittunderlaget än med vanliga byxor.

Hur tvättar jag cykelshortsen?

Hygienen är väldigt viktig när det kommer till vadderade cykelshorts. Eftersom det förekommer direkt hudkontakt med svett och eventuell säteskräm och solkräm, kan bakterier lätt framkallas och syntetmaterialet kan bli angripet. Därför är det viktigt att skölja av cykelshortsen, i alla fall snabbt, efter varje användning, till exempel på flerdagarsturer. Annars bör cykelshorts som de flesta andra funktionsmaterialen tvättas handtvätt i tvättmaskinen. Följ alltid tillverkarens instruktioner. Inte minst för denna anledning, är det att rekomendera att du har flera par vadderade byxor - för du har väl med största sannolikhet mer än bara ett par jeans, eller hur?

 

Populära cykelbyxor

-5%
Rogelli Mtb Inner Short Black
450 kr
429 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
-4%
Assos Cykelbyxor MILLE GT Bib Shorts C2
1 609 kr
1 549 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
-34%
Rogelli Cykelbyxor Power Black
760 kr
500 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
Vaude Regnbyxor Drop Ii Herr
1 139 kr
fr. 733 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
-29%
Vaude Fluid Byxa IiBlack Xxl
1 139 kr
804 kr
SE PRIS!
 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL
BRA PRIS
-10%
Rogelli Econ Black
389 kr
349 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
BRA PRIS
-29%
Rogelli Hero Ii Yellow
1 140 kr
804 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
-31%
Scott Cykelbyxor Bibshorts M Endurance + Black
1 200 kr
828 kr
SE PRIS!
 • S
 • M
 • L
 • XL
 • XXL
-27%
Rogelli Cykelbyxor Core Black
630 kr
457 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
-38%
Poc Cykelbyxor Re-Cycle Boxer Uranium Black
799 kr
493 kr
SE PRIS!
Finns i flera varianter
Bikesterredaktionen 2024-03-11 12:08

Varukorg(0 artiklar)

Kundvagnen är tom
Totalt: 0 kr
Till kassan

Favoriter(0 artiklar)

Du har ännu inga favoriter
MENY