Vanliga frågor & svar
Kan en cykel rosta efter en tur i regnet?
Cyklar tål att bli blöta, men många delar av cykeln är tillverkade av stål som kan rosta om de blir blöta ofta eller under längre tid. Aluminium är mindre känsligt, men kan börja rosta i enstaka fall. Faktorer som kan påskynda rostbildningen inkluderar salt luft från havet eller regelbundna turer på saltade vägar. Kedjan kan vara särskilt känslig – efter en extra blöt tur bör du därför rengöra kedjan för att undvika skador. För förvaring rekommenderar vi ett cykelrum, cykelställ under tak eller ett cykelöverdrag.
Finns det särskilda däck för cykling i regn?
Ja. För landsvägscykling erbjuder de flesta märken däck för dåligt väder, däck som framförallt har ett förbättrat punkteringsskydd med tjockare slitbana och sidoväggar, samt extra lager punkteringsskydd. Regn kan tyvärr skölja fram små glassplitter och vassa stenar på vägen, och med anpassade däck förhindrar du att vassa föremål tränger igenom däcket till slangen. Du kan använda dessa däck året runt om du inte cyklar så ofta. Cyklar du desto mer kan det vara värt att byta till lättare däck på sommaren.
För mountainbikes finns det särskilda däck för lera med grovt mönster. Något att satsa på för den som hänger på MTB-lederna ofta och önskar ha den ultimata utrustningen.
Att tänka på för alla som cyklar i regn är att ha något lägre lufttryck i däcken. Det ökar kontaktytan med underlaget och gör det säkrare att cykla i regnet.
Blir bromssträckan längre när jag cyklar i regn?
Ja, om cykeln är utrustad med fälgbromsar tar det lite längre tid för bromsen att få bort vattnet från bromsytorna och få fäste på fälgen. Med skivbromsar uppstår inte denna effekt, vilket gör de till det bättre bromssystemet vid våta förhållanden. Oavsett vilka bromsar du använder får dock alla cykeldäck mindre grepp på blöta vägar vilket förlänger bromssträckan.
När anses ett plagg vara vattentätt?
För att testa vattentätheten hos ett klädesplagg används den så kallade vattenkolumnen. Då utsätts ett klädesplagg för ett ökande vattentryck och vid det ögonblick då tredje droppen hittar sin väg genom tyget noteras det givna vattentrycket. Och beroende på norm anses textilier vara vattentäta från 800 mm (EN 343:2003 klass 1), 1300 mm (EN 343:2003 klass 2) eller till och med först vid 4000 mm (EMPA Schweiz).
"Vattentät" kan alltså betyda olika beroende på vilken norm en utgår ifrån. Lyckligtvis är nästan alla klädesplagg som finns på marknaden, och som kallas vattentäta, fullt tillräckliga för vardagsbruk. Om du vill använda ett plagg för mer aktiv cykling bör du också vara uppmärksam på dess andningsförmåga.
Kan jag cykla när det regnar?
Det går fint att cykla när det regnar, så länge du har rätt utrustning och vidtar några enkla försiktighetsåtgärder. Våta vägar ger mindre grepp – särskilt vägmarkeringar, gatubrunnar och spårvagnsspår kan vara mycket hala. Dessutom försämrar regn sikten. Anpassa hastigheten och var extra försiktig, speciellt i kurvor och vid inbromsningar. Tänk också på att andra trafikanter kan ha sämre sikt och anpassa din körstil därefter.
Är det farligt att cykla med elcykel i åskoväder?
Att använda en elcykel vid åskoväder är inte farligare än att använda en vanlig cykel. Men du behöver vara extra försiktig. Kraftigt regn minskar nämligen sikten och förlänger bromssträckan, och de kraftiga vindar som uppstår vid åskoväder påverkar framförallt mindre och lättare cyklister som kan knuffas av vägen.
Och vad gäller blixten erbjuder inte cyklar skydd mot blixtar såsom bilar gör. Befinner du dig på ett öppet fält bör du därför vara minst tio meter från cykeln, sitta på en låg plats och vänta tills åskovädret har passerat. Har du möjlighet bör du söka skydd under ett tak, en busshållplats eller en bro tills åskovädret är över.
Vad kan jag göra med mina glasögon om jag vill cykla när det regnar?
Glasögon kan göra att du ser desto sämre när du cyklar då regn samlas på utsidan eller glasögonen immar igen (framförallt vid mer aktiv cykling eller kallare väder). Att bära keps eller huva kan förhindra att regndroppar når glasögonen. Landsvägscyklister bär ofta en cykelkeps, medan MTB-cyklister hellre satsar på en hjälm med visir. Vad gäller imma på dina glasögon kan det vara svårare att bekämpa eftersom de inte har de ventilationshål och den vattenavvisande beläggning som många sportglasögon har.