Egenskaper
Motståndskontroll
Hur motståndet fungerar är A och O för en trainer eftersom den simulerar vägkänslan, t.ex. om du kör i uppförsbacke, nedförsbacke eller på plan mark. Man kan dela in trainers i två olika kategorier:
Manuell trainer: En enklare trainer där man byter motståndet manuellt antingen på själva ställningen eller via en styrdosa på styret. Manuella trainers finns från ca 1000 kr och uppåt.
Interaktiv trainer: En smart trainer där motståndet regleras automatiskt när den är uppkopplad till en dator, surfplatta eller annan enhet. Den har mer eller mindre avancerade program med förprogrammerade banor, online-tävlingar i realtid och överför och analyserar data direkt från trainern. Interaktiva trainers finns från 3000 kr och uppåt.
Vissa trainers har en lägre motståndseffekt vilket passar bra till högre hastighets- och kadensträning. Ska du träna hårdare pass som t.ex. intervall- eller backträning behöver du en trainer med högre motstånd. Trainers maximala motstånd kan variera mellan 950 Watt upp till 2200 watt.
Bromssystem
Motståndet regleras av olika typer av bromsar – något som påverkar körupplevelsen, intensiteten och självklart också priset.
Luftbroms: Motståndet regleras av små fläktar som sitter på trainern och motsvarar det vindmotstånd man har i en given hastighet. Det är ett enkelt med effektivt koncept och passar nybörjaren eller den som inte vill spendera för mycket. Dock är den ganska högljudd.
Magnetbroms: Motståndet regleras av ett inbyggt svänghjul (flywheel) som bromsas upp av magneter. Eftersom det inte finns någon kontakt mellan bromssystemet och svänghjulet så framkallas nästan inga ljud och är där med ett tystare alternativ än luftbromsen.
Vätskebroms: Motståndet regleras också av ett svänghjul men som bromsas upp av vätska. Den återger den mest realistiska vägkänslan eftersom vätskan blir tjockare och därmed tyngre att trampa runt ju hårdare du trampar. Det är den absolut tystaste bromsen.
Elektronik
Digitala träningsprogram & appar: Det finns en rad appar och program som gör träningen roligare och effektivare. De analyserar allt från hastighet, distans, puls till kadens och lutning. Det finns appar där du har en stor mängd förprogrammerad virtuella banor att välja mellan. Du kan exempelvis tävla i realtid mot andra på nätet eller lägga upp dina egna träningsbanor precis som du vill. Motståndet regleras automatiskt efter den bana du kör. Trainers som kan kopplas upp till trådlösa enheter kallas för smarta eller interaktiva – de kostar mera men gör din träning betydligt roligare!
Pulsmätare och cykeldatorer: Pulsmätare och cykeldatorer är bra verktyg när du vill få ut maximalt av din träning. Tänk på att en vanlig cykeldator inte mäter distansen när du cyklar på en trainer (gäller inte för rullar) eftersom framhjulet där sensorn sitter inte snurrar. Men du kan mäta både kadens och puls. Det finns också mer avancerade cykeldatorer med ANT+ som du kan koppla ihop direkt med din interaktiva trainer (t.ex. Wahoo ELEMNT, Garmin Edge 520/820/1000, FALK Pantera 32+, Lezyne Super GPS, Sigma Sport ROX 1.0 och fler)
DVD: Det finns också DVD med förinspelade träningsprogram där du får instruktioner för hur du själv ska reglera ditt motstånd. Ungefär som ett spinningpass fast hemma i vardagsrummet. Eller så kanske du bara vill sätta på en bra film!