Cykelfälgar - en viktig komponent till din cykel
Det är lätt att som ny i cykelsammanhang blanda ihop begreppen när man talar om hjulrelaterade komponenter. Tillsammans med cykelfälgar utgör ekrar och nav, cykelhjul. Fälgen är alltså den del av hjulet som fysiskt kommer i kontakt med däcket. Med det sagt så är det förståeligt att cykelfälgar utsätts för stora krafter under cykling och att det därför kommer finnas en rad olika varianter av cykelfälgar för att passa olika cyklisters behov. Den största skiljelinjen mellan cykelfälgar går ju mellan racer, CX och MTB där MTB-fälgar i regel är mer uppbyggda än en racerfälg. I MTB cykling är slag från sidan och genomslag inte helt ovanliga och detta våld tvingar dina cykelfälgar till deformation över tid. Cykelfälgar avsedda för MTB skall dessutom passa de vanligen förekommande MTB-däck som är betydligt mer voluminösa än racer- och CXdäck. Några frågor du kan ställa dig inför ditt hjulbygge är:
- Hur viktigt är det med låg vikt?
- Kommer hjulet användas till en Racer, CX eller MTB?
- Vilken typ av ekrar vill du helst ha?
Funktion och konstruktion
På bikester.se har vi cykelfälgar från några av de namnkunnigaste tillverkarna som t.ex. Mavic och DT-Swiss. Som vi har kommit fram till har cykelfälgar till uppgift att ta upp krafter från däcket och överföra dem till navet via ekrarna. Cykelfälgar ger också hjulkonstruktionen sin runda form. Alla cykelfälgar har gemensamt att de har någon typ av u-form som däcket kan vila i. Till detta kan man antingen välja att ha en innerslang, eller också kan man täta fälgen mot ekrarna med ett fälgband som har en pumpventil. Med hjälp av flytande latex kan man sedan täta fälgen mot däcket utan att använda slang. Det här sparar några extra gram i vikt och dessutom upplever många att rullmotståndet minskar eftersom det är mindre massa i däcket som skall deformeras när det rullar. Vätskan i däcket förblir flytande tills den passerar ut genom någon springa eller hål då den härdar till fast form. Det här gör att man också får en omedelbar punkteringslagning som fungerar bra på stickhål. För större revor kan det dock vara bra att ha en lös innerslang till hands. Cykelfälgar för MTB består ofta av två volymer separerade av en mellanvägg. En volym för däck och slang som utgör u-formen och en volym för ekrarna att fästa i. En sådan konstruktion gör att ekrarna inte riskerar punktera en eventuell slang. I cykelfälgar som bara har en volym behövs i regel ett fälgband som mjukar upp radierna kring ekrarna för att förhindra punktering av en slang.
Har storleken någon betydelse?
Det är viktigt att storleken på dina cykelfälgar svarar mot ramens design i övrigt. När det kommer till MTB finns det numera 3 vanligen förekommande storlekar på cykelfälgar: 26, 27,5 och 29 tum. 29-tummare fick stort genombrott för några år sedan och ger en viss fördel på banor där farten är konstant hög och inte kräver allt för avancerad manövrering. Framför allt vid långlopp som t.ex. cykelvasan har många insett fördelarna med att ha en större hjulradie. När det handlar om tekniskt krävande cykling med stock och sten har fortfarande 26-tummare något att komma med. En kompromiss mellan dessa är 27,5 tum vilket är det senaste ledet i utvecklingen. Det ger ett något mer följsamt hjul i terräng samtidigt som det inte blir så stort att det kommer i vägen vid tekniskt krävande terrängcykling. När det kommer till racers är storleksutbudet betydligt mer omfattande och här är cykelfälgar ofta anpassade för fälgbroms istället för skivbroms. Av den anledningen är det extra viktigt att dina cykelfälgar är anpassade till cykelns ursprungliga design. En vanligt förekommande storlek i de här sammanhangen är 28 tum. Genom tiderna har olika storlekskonventioner använts och 28 tum motsvarar måttet 622 mm ERTRO. ERTRO måttet anger ett däcks kanttrådsdiameter och är för närvarande det måttet som är bäst preciserat. 28 tum och 622 mm ERTRO motsvarar även det franska måttet 700c vilket är ett approximerat mått på däckets ytterdiameter.
Handla på bikester.se
Vi på bikester.se kan det här med cykling och hjälper dig att hitta rätt fälg för ditt däcksbygge.