Köp dina cykelbromsar på Bikester.se
Många glömmer att kontrollera bromsskivorna och vissa upptäcker det alltför sent och hamnar i olyckor den dag de behöver göra en snabb inbromsning och bromsarna inte tar tillräckligt bra. Eftersom du kan komma upp i riktigt imponerande hastigheter med cykel (kom förresten ihåg att hastighetsgränser för bilar även gäller för cyklar) gäller det att ha bromsar som klarar av snabba inbromsningar. Speciellt om du cyklar i storstaden är det viktigt att kunna bromsa fort då bilar oväntat svänger ut i vägen, ett barn får för sig att springa ut på övergångsstället när det egentligen är rött eller liknande. Kontrollera därför bromsarna regelbundet och byt ut dem i god tid. Bikester har alla typer av bromsar från de största och bästa tillverkarna, och du kan den variant som just ditt bromssystem kräver. Nedan hittar du information om olika typer av cykelbromsar och en guide till de bromsar som passar dig bäst.
Olika bromssystem
Det finns flera olika typer av bromsar:
Fälgbroms eller ”vanlig handbroms fungerar genom att bromsklotsar pressas mot fälgen. De har en enkel konstruktion och fungerar genom att en kabel dras åt när du trycka på en spak på styret. Det finns ett antal olika varianter av fälgbromsar bland annat V-broms, U-broms, Cantileverbroms, Racebroms och Hydraulisk fälgbroms. Fotbromsen aktiveras när du trampar bakåt på pedalerna. Detta påverkar en bromsmekanism i bakre hjulnavet. På en cykel fungerar fotbromsen bara på bakhjulet eftersom det hänger ihop med kedjan som driver hjulet framåt. För att vara på den säkra sidan är det bra att utrusta din cykel med handbroms på framhjulet, så att du kan bromsa båda hjulen. Denna kan även komma till användning om kedjan skulle hoppa. Rullbromsar aktiveras också i navet, men det kontrolleras inte med fötterna, utan ett reglage på styret som med vanliga bromsar. Skivbromsar fungerar genom att bromsklossar pressas mot en roterande metallskiva i hjulets mitt. Dessa bromsar kontrolleras också med bromsspak på styret. Ovanstående bromsar kan också kontrolleras via Hydrauliska system. Dessa kontrolleras också från styret med mekaniken är annorlunda. Här dras inte en tråd åt utan genom att olja tvingas in i en slang när reglaget dras åt vilket aktiverar bromsen. Denna typ av system har liksom mycket annat inspirerats av bilars hydrauliska bromsar.
Ställningstagande vid val av bromsar
De olika bromssystemen har olika fördelar och nackdelar och är ägnade för olika ändamål. Fundera därför noga och läs på om du funderar på att byta ut ditt bromssystem.
- Hur mycket underhåll vill du lägga ner på dina bromsar
- Hur effektiva behöver dina bromsa vara?
- Vilka väderförhållanden måste dina cykelbromsar klara av?
- Hur mycket får dina bromsar väga?
För cyklister som kör på landsväg där man försöker uppnå maximal hastighet är det viktigt att alla cykeldelar har så låg vikt som möjligt. Detta inkluderar även cykelbromsar. Växlarna måste även vara effektiva och därför väljer många landsvägscyklister att använda denna typ av bromsar. Denna typ av broms har även fördelen att de inte påverkas så mycket av väderlek och om det är lerigt. Därför blir det allt vanligare bla MTB-cyklister att använda sig av skivbroms. De är även smidiga eftersom de inte behöver så mycket underhåll. Nackdelen är att de är dyrare än t.ex. fälgbromsar och att inbromsningar ibland kan vara lite väl effektiva. De tar ett tag att vänja sig vid hårda inbromsningar. Är man inte försiktig så an till och med kastas av cykeln om man bromsar för hårt. Fälgbromsars bromsklotsar, som ofta är tillverkade av gummi, måste bytas ut med jämna mellanrum och kräver alltså mer underhåll än skivbroms och fotbroms. Ca en gång per cykelsäsong är ett bra riktmärke om man använder cykeln flitigt. Fotbroms är mycket vanligt på svenska stadscyklar. Dessa kräver inte så mycket underhåll och att bromsa med fötterna kommer intuitivt om man har vuxit upp med en sådant bromssystem. En nackdel med dessa bromsar är att de har en hög vikt. Viktproblemet har även rullbromsar. Faktiskt har skivbromsar även börjat bli vanligare bland lite mer påkostade stadscyklar. Detta eftersom de är lätta, effektiva och inte kräver så mycket underhåll vilket jag redan nämnt. I våra breddgrader har de även fördelen att de inte påverkas av kalla temperaturer med isbeläggning vilket kan påverka fälgbromsens prestanda. I kallt klimat är även ett hydrauliskt system att föredra.
Tillbehör och fyndvaror
Tittar du under Tillbehör till fälgbroms hittar du bland annat bromsvajer & -hölje, fälgbromsbelägg, fälgbromsspak och andra tillbehör och delar som du kan behöva. Om du tittar bland Bikesters reavaror kan du hitta ett billigt bromssystem som förhoppningsvis passar dig och din körstil. Där finns skivbromsar, fälgbromsar av olika slag och andra bromsar till fantastiska priser. Har du tur kan du hitta ett system som normalt inte är inom din prisklass och förbättra din cykels prestanda ytterligare. Lycka till!