Köp heldämpade MTB-cyklar från Bikester
För många MTB-entusiaster finns bara ett alternativ: En heldämpad MTB-cykel. Om du ska ta dig nerför branta backar i maximal fart så utsätts cykeln (och därmed kroppen) för stora påfrestningar och det mest effektiva sättet att minska dessa är fjädring både fram och bak, så att du kan koncentrera dig och njuta av farten utan de extrema skakningar som en odämpad MTB-cykel medför. En heldämpad MTB-cykel är inte en vardagscykel eftersom man inte utrustar den med stänkskärmar eller pakethållare utan används mest som motionsredskap i skogen eller grusvägar. Är den dessutom anpassad för utförsåkning så väger den, med sin dämpningsutrustning, betydligt mer än en vanlig mountainbike. Så vill du ha MTB-cyklar för allroundåkning kolla t.ex. här. Är du däremot inne på:
- Downhill - Kallas ofta ”cyklingens störtlopp” p.g.a. likheterna med den mest extrema alpina utförsåkningen. Här ska man på kortast möjliga tid cykla nedför ett berg längs en markerad bana. På banan förekommer hinder som stenpartier, rötter, svängar på gräs och annat. Det är även vanligt med byggda hinder som hopp, dropp och doserade kurvor. I downhill är cyklarna i regel dämpade med 200 mm både fram och bak.
- Dirt – En blandning av BMX, Freeride och Trial-cykel. Den används främst i hopp, även på stan för olika tricks. Ofta har de endast 1 växel, så man inte behöver oroa sig för kedjehopp och mekaniska bekymmer.
- Freeride – En sorts kraftig MTB och med bättre fjädring än en Dirt, för att vara redo för teknisk terräng och hopp. Man cyklar helt fritt och viktigare än något annat är 'känslan'. Känslan får man med en heldämpad MTB.
Då är heldämpade MTB cyklar helt rätt.
Tekniken bakom
Länge var det populärt att ha framdelen dämpat medan man lät bakdelen vara statiskt (s.k. Hardtail). Men i takt med att MTB-åkningen blivit allt mer extrem, framförallt inom downhill, så har utvecklingen drivits mot att även ha fjädring bak. På så sätt kan cykeln ta mer stötar i tuff terräng när du cyklar över stenar, gropar och rötter. Jämfört med Hardtails (MTB där bara fram är dämpat) så är MTB heldämpad av naturliga skäl dyrare. Utvecklingen har gjort stora framsteg sedan tidigt 90-tal då de första MTB Full Suspension kom. Med tiden har tekniken med stötdämpningen och hållbarheten kommit långt. Dämpningen består av en fjäderdel och en dämpningsdel. Det finns olika dämpare, se stålfjäderdämpare och luftdämpare Men även fjäderrörelsen behöver dämpas efter att den fångat upp en kraft underifrån, annars blir det en väldig skumpig färd, då kraften ”reflekteras” uppåt. Detta sker oftast med hjälp av olja som med hjälp av ventiler och munstycken fångar upp rörelsen på ett mjukt sätt. Tanken med stötdämparen är, förutom en bekvämare färd, att hastigheten ska bibehållas genom att minska hastighetsförluster som uppkommer då MTB och cyklist flyttas vertikalt istället för framåt. Därför är stötdämpningen viktig för att kunna accelerera, behålla farten, bromsa och styra under svåra omständigheter. På mer påkostade framgafflar kan hårdheten i fjädringen justeras. I vissa fall kan man tom låsa fjädringen medan man cyklar med hjälp av reglage från styret, vilket kan ge en extra skjuts till cyklingen i situationer då kraftig trampning krävs.
Bättre åkning med kunskap
Det kan vara bra att kunna meka lite om man ska köra dessa MTB-cyklar. Du behöver hålla koll på lufttryck i framgaffel, inställning av bakfjäder, se till att skruvar är åtspända etc. En väl omhändertagen cykel gör cyklingen roligare. Då bra komponenter kräver mindre underhåll så rekommenderar vi att du köper kvalitet istället för att välja den första och billigaste MTB som du hittar, utan ta din tid när du väljer, och köpa kvalitet, så att inte mekandet och dyra besök hos cykelreparatörer tar bort glädjen från cykelåkandet. Kör du din MTB t.ex i Downhill så behöver du tänka på din säkerhet. Vi har utrustningen du behöver, Åtminstone hjälm, handskar och knäskydd är nödvändigt, men det finns även rygg- och axelskydd om du känner att du vill vara på den säkra sidan. Lättare skador så som blåmärken och skrubbsår får du räkna med om du vill åka Downhill men allvarligare skador är inte vanligare än i någon annan extremsport. Speciellt inte om du använder rätt skydd.