Köp din racercykel till riktigt bra pris på Bikester.se
Välkommen till din racercykelsäljare på internet - Bikester.se. Racercyklar (eller tävlingscyklar som de ibland kallas) är cyklingens Formel 1. För tävlingscyklisterna i är det inte bara med träning som bättre resultat uppnås utan även ingenjörerna hos cykeltillverkarna jobbar ständigt med att maximera farten. Detta görs till exempel genom att skala bort all onödiga attiraljer från racercykeln och genom utveckling av nya lätta, men hållbara, material för att minimera vikt. Det arbetas också med aerodynamiken för att minska luftmotståndet. Det är på grund av detta som cyklisterna intar en väldigt framåtlutad sittställning på racercykeln med hög sadel och lågt styre. En annan sak som kännetecknar racercyklar är de smala hjulen med omönstrade däck. Dessa väljs för att minska både luft- och rullmotstånd. Ju bredare däck, och ju grövre mönster, desto mer friktion och därmed lägre hastighet. Smala däck gör att luftmotståndet blir mindre. Dessutom väger de väldigt lite vilket alltid eftersträvas. Däcken pumpas också hårt i jämförelse med andra cykeltyper då detta leder till ännu mindre kontakt med underlaget och bättre rull på racercykeln. I den här kategorin nämns ofta:
Motion på racercyklar
Det är väldigt lätt att även som motionscyklist lockas in i prestandadebatten och fartmaximeringen. Dock har olika konsumenter olika behov av en snabb cykel. En del vill ha en landsvägscykel för att det är en väldigt effektiv träningsmetod som tar dig väldigt mycket längre än en löprunda. En cykeltur med racercykel kan, förutom att erbjuda fart och bra träning, innebära sceniska naturupplevelser som andra motionsformer inte kommer i närheten av. Så stig av träningscykeln på gymmet och ge dig ut på vägarna, du kommer inte ångra dig!
Racercyklar för cykelpendlare
Träningscykeln kommer också till användning för den hängivne cykelpendlaren. Det kan många gånger t.o.m. vara ett snabbare transportmedel än kollektivtrafik och bil. Det är dessutom ett väldigt bra alternativ för den miljömedvetne konsumenten och (såklart beroende på vilken modell man väljer) även ett ekonomiskt val att investera i en pendlingsvänlig cykel. För pendlare är såklart kraven på racercyklar annorlunda. De allra tunnaste hjulen kan bli problematiska om du t.ex. ska ta dig över kullersten och det kan vara användbart med pakethållare eller åtminstone en sadelväska för att få med dig det allra viktigaste. Tilläggas bör att pendlare eller motionärer som kanske har som mål att ta sig runt Vättern en gång om året tjänar på att välja en sittställning som är någorlunda bekväm och inte försöka imitera tävlingscyklisternas extrema ställningar.
Utrustning för racercykel
Då vägarna i vårt land tyvärr inte alltid är vigda för cykling och du måste samsas om utrymmet med bilister, rekommenderar vi starkt att du alltid användercykelhjälm. De färgglada kläder, som är populära bland de som åker landsvägscykel, används inte bara för att de är snygga och stilrena utan fyller även en funktion genom att man lättare blir upptäckt av bilister om man bär dem. Men även för den mer diskrete cyklisten som inte trivs med denna stilen så finns det såklart alternativ. Vad gäller sadel för en racercykel så finns det olika alternativ beroende på sittställning och kön, då det finns sadlar med olika vadderingar i framkant och bakkant. Det finns även cykelramar som är anpassade för kvinnor, eller snarare en kropp med mindre räckvidd då det i längden är jobbigt att sträcka sig efter styret. Så vi rekommenderar kortare personer att köpa en racercykel med en mindre ram.
Trender för racercyklar
Racercyklar i en mängd material, här de vanligaste:
- Aluminium
- Kolfiber (carbon)
- Titan
Då strävan hela tiden är mot en lättare racercykel är materialet som racercykeln är tillverkad i väldigt viktigt. De vanligaste materialen är
aluminium och
kolfiber. Kolfiber har kommit väldigt starkt senaste åren och är här för att stanna. Med tunna trådar av kol görs nät som man bygger ramen av och man lyckas numera tillverka otroligt lätta komponenter utan att tumma på hållfastheten. Med hjälp av kolfiber kan man även bestämma var ramen ska vara mjuk och var den ska vara hård. Kolfiber absorberar stötar bättre vilket gör cyklingen skönare. Aluminium har fördelen att det fortfarande är mer prisvärt jämför med kolfiber. Det kan skilja tusenlappar mellan kolfibervariant och motsvarande aluminiumvariant och med en begränsad budget får du ställa dig frågan om fördelarna med kolfiber är värda de extra pengarna, eller om du ska lägga pengarna på något annat som ger större skillnad som till exempel
lättare hjul. Har du tur kan du hitta en billig kolfiberram när vi har
racercykelrea. Vissa väljer att ha en aluminiumram för stabilitet och en kolfibergaffel för att racercykeln ska kännas mer följsamhet på underlaget. Konsensus bland cyklister är att det inte är vad cykeln är konstruerad av utan hur den är konstruerad som är det viktiga. Man kan åstadkomma väldigt bra racercyklar med bägge materialen.