100 dagars öppet köp, fri retur
Fri frakt över 750 kr6
40,000 Produkter 600 Märken
Cykelbutik online

KÖPGUIDE FÖR BARNCYKLAR

Minnen för livet - med första cykelturen

De flesta av oss har starka minnen från vår första cykel eller första cykelturen på två hjul, helt på egen hand. ”Har du en gång lärt dig cykla, så glömmer du aldrig bort hur man gör” – ett vanligt uttryck att ta fasta på. Introducera därför gärna en två-hjulscykel så tidigt som möjligt. Nuförtiden kan man till exempel börja med en springcykel från ca 2 års ålder. Ett ypperligt tillfälle att lära sig balansera. Det blir då mycket enklare när det är dags att sätta sig på sin första riktiga cykel, med trampor, med eller utan stödhjul.

Vi har ett stort utbud av barncyklar, allt från springcyklar, 12 tum hjul upp till juniorcyklar som har 24 och 26 tum hjul.

Cykelmodeller

Vi har en mängd olika varianter och utseenden på barncyklarna. En del har tuff design som efterliknar en vuxen dirtcykel och en del andra har mjukare former och färdigutrustad med korg framtill och pakethållare baktill. Oavsett om ditt barn gillar prinsessor eller eldflammor så finns något som kommer falla i smak. När de är redo för en juniorcykel är många av modellerna i den kategorin väldigt lika vuxencyklar med utseende och funktioner.

Springcyklar

En springcykel är den perfekta första cykeln för ditt barn - de övar in balansen på två hjul vilket gör övergången till en "riktig" cykel lättare. Ens springcykel (kallas även balanscykel) har varken trampor eller stödhjul utan man tar sig framåt genom att gå, spring och sparka med fötterna. Förutom att utveckla både muskler och balanssinne är det dessutom väldigt roligt för ditt barn att själv kunna cykla och föra sig framåt.

Springcyklar behöver inga bromsar då man bromsar genom att sätta i fötterna. En del modeller kommer ändå med en handbroms vilket är bra för inlärningskurvan.

Barncyklar:

Så snart ditt barn är stor nog är det bra att köpa en riktigt cykel med trampor och bromsar. Förhoppningsvis blir övergången hyfsat smidig eftersom ditt barn redan är van vid att balansera på två hjul. Nu kommer utmaningen att lära sig att trampa, bromsa och så småningom även växla. När ditt barn har lärt sig det finns det inte längre några begränsningar för var man kan cykla. Frihet på två hjul!

Bra-att-tänka-på:

Alla barncyklar är gjorda med säkerhet och komfort i åtanke. De är på olika sätt utformade för att vara optimala för barn. Här är några tips att ha i åtanke när du köper barncykel:

 • Lockas inte att handla för stor cykel bara för att ditt barn ska ha något "att växa i". Barnet får svårt att kontrollera cykeln om den är för stor.
 • Det är viktigt att barnet ner med fötterna från sadeln och når båda handtagen med händerna, även när barnet svänger.
 • En barncykel som är designad för en upprätt körställning med god uppsikt, underlättar balansen och ger bättre kontroll.
 • De mindre barncyklarna har fotbroms, vilket kan vara bra att börja med. Dock lär sig barn fort och när de är redo för en större hjulstorlek fungerar ofta handbroms väldigt bra. Växlar på barn- och juniorcyklar har ofta vridreglage som är enkla att hantera.
Storleksguide:
 • 90 - 110 cm/2 till 3,5 år: springcykel
 • 95 - 105 cm/3 till 4 år: 12 tum
 • 100 - 120 cm/4 till 6 år : 16 tum
 • 115 - 125 cm/6 till 7 år: 18 tum
 • 120 - 135 cm/6 till 8 år : 20 tum
 • 130 - 150 cm/8 till 11 år: 24 tum
 • 140 cm +/12 år +: 24-26 tum
Denna webbplats använder cookies och pixeltaggar för att förbättra dess funktionalitet och för att ge dig personligt anpassad reklam, t.ex. på sociala medieplattformar. Se vår integritetspolicy. För mer information – i synnerhet; om hur du förhindrar lagring av cookies och spårning av pixeltaggar på din enhet i framtiden. Jag godkänner