Från barncyklar till cykelvagnar

Barn och cyklar – en övesikt över olika transportmedel

© Cube

Att se ditt barn cykla för första gången är förmodligen ett av de bästa ögonblicken föräldrar kan uppleva. (Cykel)vägen till den punkten är numera ganska väl utbyggd, men det finns fortfarande gott om knutpunkter där man kan gå vilse. Det finns helt enkelt för många alternativ!

I denna översikt guidear vi dig genom alla former av transporter för barn på två hjul, från vagga till skolåldern.

Att ha chaufför

Cykelsitsar för små barn

© Thule

Du behöver verkligen ingen speciell cykel för att bära ett barn säkert. Mer än en barnstol behövs inte. De flesta modeller för montering direkt bakom styret är godkända från ett års ålder, eller till och med från nio månader efter samråd med din barnläkare. Tack vare sin design kommer ditt barn att ha fri sikt över framsidan av cykeln och blir därför väl underhållen. Du kan med denna modell också hålla ett öga på ditt barn hela tiden. Utrymmet framtill begränsas dock av ramen och styret.

Det finns mer utrymme bakom sadeln vilket gör att större och tyngre barn upp till drygt 20 kilo (beroende på modell) fortfarande kan njuta av en åktur. Å andra sidan, var försiktig med större ryggsäckar när du använder denna typ av barnsits. Beroende på sittställningen kan de hänga i barnets ansikte och förstöra det roliga med åkturen.

Ta en titt på vårt breda utbud av barnstolar - det finns säkert en passande för dig och dina barn.


Lastcyklar

Lastcyklar med nyttolasten framtill på cykeln (så kallade long johns, bakfiets eller frontlastare) gör att du kan ta ditt barn med dig från cirka tre månaders ålder. Naturligtvis kan du inte bara lägga ner barnet i lastutrymmet, du behöver fortfarande använda dig av en babysits. I bästa fall kan du använda den som annars används i bilen, om du har en bil vill säga. En lastcykel (särskilt en med elassistans) har potential att göra en bil helt onödig, även för unga familjer.

När ditt barn är för stort för en bilbarnstol kommer lastcykeln väl till pass. Frontlastare kan förses med säte och regnskydd så att de små kan åka i alla väder. Om du har en longtail, vilket innebär att du bär ditt bagage på ett extra långt ställ bakom sadeln, kan du montera en barnstol och ändå ha gott om plats för väskor och shopping.

© Cube

Cykelvagnar

Cykelvagnar på släp är den i särklass mest flexibla lösningen för att transportera barn på cykel. De kan fästas på nästan vilken cykel som helst, men kan också tas bort snabbt. Det betyder att de lätt kan användas på flera cyklar samtidigt vilket till exempel underlättare mycket om det inte alltid är samma person som kör barnen till förskolan. De är också tillräckligt rymliga för att rymma spädbarn i hinkstolar såväl som större barn. Två barn sida vid sida är förstås också ett alternativ, bara de kommer överens.

Vissa av dessa släpvagnar kan även användas som sittvagnar utan cykel. De är ofta modulära och kan även användas för jogging eller till och med längdskidåkning med separat tillgängliga tillbehör. Som du kan se; oavsett om du har en bebis eller ett barn i skolåldern, på cykel eller till fots, ger släpvagnar dig och dina barn maximal frihet! Ta en titt på vårt utbud av barncykelvagnar.

© Thule

Att kunna cykla själv

Balanscykel

© Puky

Det är en sak att bekvämt kunna ta med sig sina barn till förskolan eller till affärerna och ändå kunna ta med dem på cykeln samt göra veckoinköpen. Men när de små själva vill cykla är vi på en helt annan spelplan.

Istället för stödhjul används nu ofta löphjul i forma va en balanscykel för de första försök på två hjul. På så sätt lär sig de små redan från början att de måste hålla balansen på en cykel och övergången till en riktig cykel blir inte lika svår. Beroende på deras utveckling är springcyklar ett alternativ från cirka ett år. Som med alla barncyklar kan tillväxtspurt göra att det som passade perfekt för ett halvår sedan plötsligt är för litet.

Som tur är har vi alltid ett brett utbud av balanscyklar i lager, det finns säkert en som passar.


Barncyklar

En bra barncykel måste vara designad för barn, inte bara en förminskad kopia av en vuxencykel. Helst ska den ha många funktioner som gör det lättare för barn att styra. Ramen behöver ha en låg ståhöjd, vilket är viktigt om barnet måste kliva av plötsligt. Detta kräver också justeringar av komponenterna. Lätt utväxling hjälper korta ben uppför backar, speciella bromsspakar för små händer eller bromsar och, helst, en bromskraftsmodulator för frambromsen säkerställer säkert stopp.

© Puky

Att välja rätt storlek på cykel är otroligt viktigt, speciellt när det gäller barncyklar. Även om det verkar ekonomiskt attraktivt att köpa en cykel som är för stor för att "växa in i" kommer barnet att ha svårt att kontrollera den under de första månaderna. Vår köpguide för barncyklar ger en bra överblick över om en 20-tumscykel till exempel kommer att passa redan vid en viss ålder. Och när du väl har hittat rätt storlek har vi ett brett utbud av barncyklar tillgängliga från 12 till 24 tum.


MTB för barn

När du ser en hög prislapp på en barncykel kan du kanske först gnugga ögonen i misstro. Så mycket pengar för en cykel med begränsad livslängd – och den har inte ens motor! Det är lätt att förbise det faktum att du får mycket funktion för pengarna. Dessa cyklar är välutrustade och samtidigt jämförelsevis lätta. Vikten på en cykel är mycket viktigare för barn, som ju är mycket lättare än vuxna. Enkla barncyklar kan vara upp till fem kilo tyngre än toppmodeller och det är upp till 20 procent av ett barns kroppsvikt i den åldern. Naturligtvis är våra barns MTB inte lämpliga att pendla till skolan med, men de är perfekta för att få barnen igång på cykel i tidig ålder.

© Eightshot

Elcyklar för barn

© Cube

Nästan varannan cykel som säljs idag har motor, så det kommer inte som någon överraskning att det nu finns smarta idéer om hur barnvänliga elcyklar kan se ut. De är ofta mountainbikes, så hela familjen kan cykla uppför kullar och längre turer med lätthet och barnen behöver inte trampa medan föräldrarna njuter av turboläge. Men det finns även barncyklar för vardagsbruk, så långa turer till skolan inte längre blir samma utmaning. Bläddra i vårt utbud av elcyklar för barn här och du kommer säkerligen att hitta ett bra alternativ.

Utbudet av alternativ när det kommer till barn och cyklar kan vara förvirrande till en början. Förhoppningsvis hjälper den här översikten dig att se att det finns ett alternativ för alla åldrar, varje situation och varje budget. Kika runt och tveka inte att introducera dina barn till världens bästa transportform så tidigt som möjligt.

Bikester på sociala medier

Copyright © Bikester – All rights reserved