Sund kropp, sunt sinne!

Sund kropp, sunt sinne!

Vilka är hälsofördelarna med cykling?

Regelbunden fysisk aktivitet anses vara avgörande för bättre psykisk och fysisk hälsa och kan hjälpa till att skydda oss från allvarliga hjärt- och kärlrelaterade sjukdomar. Cykling som träningsform ger dig möjlighet att uppnå dina konditionsmål, med betydligt lägre belastning på kroppen jämfört med vad de flesta andra träningsformer ger och kan också hjälpa dig förbättra minne, balans, koordination och rörlighet i lederna. Du kan lätt uppnå de sammanlagt två till fyra timmarnas träning per vecka som rekommenderas för en hälsosammare livsstil genom att bygga in det i dina dagliga rutiner. En snabb sväng till affären här, en tur till skolan där eller cykla till jobbet. Anledningen till att så många arbetsplatser har cykelfrämjande program är att arbetsgivarna inser hur många både mentala och fysiska hälsofördelar cyklingen kan ge, för att inte tala om tiden det kan spara från den dagliga pendlingen.

Marknaden översvämmas av olika typer av cyklar för att möta varje behov, från de allra enklaste till mycket avancerade modeller, så att hitta något som passar din nivå och dina behov har aldrig varit enklare. Dessutom krävs det inga särskilda förkunskaper eller expertis för att komma igång. Du har säkert hört uttrycket: ”Lika enkelt som att cykla" vilket innebär att om du en gång har lärt dig glömmer du det aldrig, så välj helt enkelt det som funkar för dig. Kom igång och snart trampar du iväg mot en hälsosammare version av dig själv.

Psykiska hälsofördelar

Cykling som fysisk aktivitet är en bra start om vi vill höja vårt generella välbefinnande. Det finns ändlösa psykiska hälsofördelar associerade med cykling inklusive höjda energinivåer, som gör oss mer aktiva, förbättrad självkänsla, och att lättare kunna hantera oro. Kombinationen av motion och utevistelse kan vara som ett magiskt piller för att höja vårt känslomässiga och mentala välmående.


Minskad stress

Med pressen från det dagliga livet, alla växande måsten, är vi dömda att känna oss känslomässigt pressade, och det i sin tur kan leda till stress. Och när vår hjärna är stressad reagerar kroppen på det också. Effekterna av stress kan visa sig på så många olika sätt och kan ibland resultera i utmattning, och så småningom oro eller till och med depression. Cykling är en underbar form av konditionsträning som kan hjälpa våra hjärnor att utsöndra endorfiner, ett naturligt må-bra-hormon som anses bidra till minskad stress. Ökad träning gör att kroppen mår bra och när kroppen känner sig bättre gör också hjärnan det.

En skön, lång cykeltur utomhus ger dig möjligheten att bearbeta dina tankar och det som oroar dig. Det finns inget bättre än känslan av frisk luft och vind i håret för kunna skaka av sig oro och få ett annat perspektiv på saker och ting.

Hjälper till att hantera depression och oro

En rask promenad kan göra underverk när tillvaron är alltför påfrestande, och varför inte ersätta promenaden med cykling? Det skulle kunna vara mycket roligare, och kan hjälpa till att avleda oro och mota undan depression, och som vi konstaterat gäller detta särskilt i ett socialt sammanhang. Du kan till och med få ut mer av träningen eftersom du låter fler muskler arbeta. En vanlig sidoeffekt av depression är mycket låga energinivåer. Cykling pumpar inte bara blod till hjärnan, det kan också höja sockernivåerna i kroppen, vilket ger ökad energi. För att inte tala om den skjuts ditt självförtroende får när kroppen börjar göra sig av med extrakilon, ju mer du cyklar.

Du kan förbättra ångest genom att införliva måttlig veckotippning i din rutin. Om du lider av säsongsbetonad känslomässig störning kan det vara uppfriskande att utforska naturen på din cykel. Att vara ute och cykla ökar D-vitaminförbrukningen, vilket minskar symtomen på depression.

Mental health

Hjärnlyft och mentalt fokus

Har du någonsin undrat över varför du får ett sånt rus av att trampa utför en kulle hals över huvud (inte för att vi skulle uppmuntra till det, gör det med försiktighet och när du känner att du klarar det.) Våra hjärnor frigör adrenalin när vi ägnar oss åt fysisk aktivitet under en längre tid, vilket i sin tur gör att våra blodådror skickar mer blod till hjärnan, vilket i grund och botten ger hjärnan ett lyft.

Vi aktiverar också hjärnan mer vid cykling eftersom det kräver en högre nivå av mental vakenhet jämfört med andra träningsformer. Det finns ingen navigator som säger till dig att svänga vänster eller höger efter 100 meter, det är bara du, din hjärna och dina muskler. När musklerna arbetar på pedalerna för att ta sig an nästa uppförsbacke, så arbetar hjärnan för att hålla balansen på sadeln när vi svänger runt nästa hörn, vilket också leder till bättre koordination. Det har sagts att detta hjälper till att bygga nya hjärnceller, vilket i sin tur kan hjälpa till att förbättra vårt minne. En del av tillfredsställelsen du får från cykling kommer från att ha framgångsrikt orienterat dig längs den rutt som du lade ut för dig själv.

Ökad självkänsla

Att lära sig en ny färdighet eller sätta ett nåbart mål är något av de det enklaste och lättaste sätten att höja vår självkänsla, Genom att lära sig att cykla kan vi hjälpa till att uppnå detta, med ytterligare fördelar som bonus. Forskningen visar att vi bör förbränna cirka 2000 kalorier per dag, och även om vi inte behöver räkna hur många kalorier vi bränner, kan träning hjälpa oss uppnå detta omedvetet. Jämn, lätt till medelansträngande cykling som kan bränna upp till 300 kalorier per timma invävt i våra dagliga sysslor, kan hjälpa till att förbränna upp till 5 kilo över ett år. Det beror förstås på i vilken intensitet du cyklar, men hur lite det än är så hjälper det – hur underbart är inte det?

Nu när du cyklar mer regelbundet, är en av de största fördelarna du kommer känna av ökad metabolism, som i sin tur kan hjälpa dig minska eller kontrollera vikten. Du kommer inte få tvättbräda över natt, men din kropp kommer bli mer tonad. För ju mer du trampar, desto mer kommer du bränna fett och med det kommer en ökad självkänsla. Om vi ser bra ut, känner vi oss bra. Om du cyklar för att gå ner i vikt, så försäkra dig även om att kombinera det med en hälsosam kostplan.

Vi får inte glömma spänningen som ett barn, och förälder, upplever när de lyckas lära sig cykla själv. Att ha lärt sig en ny färdighet hjälper dem att bygga ett betydligt bättre självförtroende och det uppmuntrar dem att prova fler nya saker.

Bättre sömn

Det säger sig själv att med minskad stress kommer bättre sömn. Där har vi en extra fördel i den fysiska ansträngningen som cyklingen ger, som kombinerat med all frisk luft dina lungor andas kan leda till betydligt förbättrad nattsömn.

Även övervikt anses vara en bidragande faktor till sömnproblem. Cykling har fördelen att kunna hjälpa till att kontrollera vikten, vilket kan leda till förbättrad sömn.

Mental health

Socialt umgänge

Lagsporter anses vara ett fantastiskt sätt att förbättra vår mentala hälsa, och som aktivitet är cykling en av de mest sociala sporterna man kan tänka sig. Du kan välja att cykla ensam eller gå med i en klubb, det finns många, eller ta tag i några vänner som vill följa med dig. Cykelklubbar kan vara ett mycket bra sätt att utöka ditt sociala nätverk om det är det du önskar, att bara ses över en kopp kaffe eller utväxla cykeltips. Man kan också semestra på cykel, vilket kan vara ett fantastiskt sätt att resa till nya platser, till och med länder. Cykling är ett suveränt sätt för en familj att umgås och tillbringa tid tillsammans på ett sätt som framförallt leder till en bättre sinnesstämning.

Kom tillbaka till naturen

När städer växer och vi blir mer beroende av teknologi, är det lätt att tappa kontakten med naturen. Vistelse utomhus spelar en stor roll i vårt fysiska och mentala välmående och cykling utgör en av de lättaste och roligaste vägarna tillbaka till naturen. Det är det perfekta sättet att koppla av från sociala medier och elektroniska apparater i allmänhet. Var så äventyrlig som du kan och planera regelbundet nya rutter för att hålla det intressant.

Naturen kan vara en underbar plats för dig att praktisera medveten närvaro och ett utmärkt sätt att lindra stress. När du cyklar genom skogen blir du mer medveten om din omgivning. Att lyssna på fågelsång eller vinden i träden kan vara så rogivande och ha lugnande effekt. Vad sägs om att engagera familjen och försöka identifiera olika fåglar på deras läte eller olika växtarter, till och med djur beroende på var du är? I motsats till andra träningsformer är det utan tvekan mycket lättare att planera en ny väg eller runda för cyklingen som gör att du ägnar mer tid på ett träningspass.

Cykling är en av de bästa träningsformerna för att den har en låg belastning på kroppen under en längre tid jämfört med andra träningsformer. Fördelarna är enorma och spänner från ökad kondition, viktkontroll, ledrörlighet till mentalt välmående.

Enkelt och billigt

Det är lätt att lära sig cykla. Välj en cykel som är rätt storlek för dig och hitta en säker plats som en park där du kan lära dig att cykla. Du kan bära bekväma kläder och en del säkerhetsutrustning också.

Cykling är en träningsform med låg effekt som är bra för alla, inte bara för dem som är intresserade av fysisk kondition och uthållighetsbyggande. Att äga en cykel är inte dyrt. Det är faktiskt ett prisvärt alternativ för fysisk aktivitet. Och ett stort plus är att det är billigare än ett gymmedlemskap. Cykla oftare för att stressa ner.

Bra för miljön

Att cykla på väg hem eller till kontoret är ett av de mest praktiska och enklaste sätten att ta sig runt. Det är verkligen ett bra sätt att undvika trafik. Cykling är onekligen ett av de mer hållbara transportsätten idag. Eftersom den inte använder bensin kan du vara säker på att den är lätt för miljön. Eftersom en cykel är kompakt och lätt kan den också rädda dig från letandet av en parkeringsplats i tätbefolkade områden.

Mental health

Hälsosam kropp, friskt sinne

Fördelarna med att upprätthålla en fysisk kondition genom cykling och en hälsosam kost är enorma. Men det är lika viktigt att behålla din mentala hälsa. Som visats ovan, om du till och med kan cykla några timmar varje vecka, kommer det att höja ditt humör och få bättre mental klarhet och förmåga att lära dig. Dessutom kommer det att göra underverk för din självkänsla och ditt allmänna välbefinnande.

Ditt sinne och kropp konverserar ständigt med varandra. När du är sjuk eller har ont är du i allmänhet inte på gott humör. Tyvärr har dessa känslor ofta negativa effekter på din fysiska och mentala hälsa. Till exempel, när du är under mycket stress, kan det kännas som en tyngd över bröstet eller ett illamående i magen och du känner dig allmänt svag. Fysiska aktiviteter som cykling kan stärka din kropp och själ. En måttlig intensitetsövning som att cykla några minuter om dagen varje vecka kan göra dina ben och kropp starkare och få dig att känna dig energisk och positiv. Cykling är din biljett till ett friskt sinne och en sund kropp som du med rätta förtjänar.

Sätt upp mål och uppnå dem

Nu när du vet vad cykling kan göra för din fysiska och mentala hälsa är det dags att sätta upp några mål för dig själv. Vad vill du egentligen få ut av att cykla? Även om det kan vara ditt kortsiktiga mål att cykla för en enklare pendling, kanske du vill ha långsiktiga mål också. Dessa kan inkludera att hålla dig i form, förbättra styrka och uthållighet, hålla dig fokuserad och skarp och förbättra din kondition och ditt immunförsvar.

Att ha en uppsättning mål och anstränga sig för att uppnå dem kommer inte att vara lätt, och det kommer säkert inte att hända över en natt. Du kan skriva ner dem och se till att dessa mål är personliga så att de kommer att hålla dig motiverad och fokuserad på att uppnå dem. Medan du håller på, glöm inte bort de små sakerna du har uppnått på kort sikt. Kunde du gå ner i vikt; sova bättre än tidigare; fått fler vänner, eller kanske du har gått med i en grupp som cyklar tillsammans? Dessa små saker kan ge inspiration och hålla dig på rätt väg mot din väg till framgång.

Att cykla är bäst för alla

Sammanfattningsvis är cykling en fantastisk utomhusaktivitet som har hjälpt många människor att hantera stress och ångest, få bättre sömn och må bra överlag. Dessutom har cykling en mängd fördelar för både mentalt och fysiskt välbefinnande. De psykiska fördelarna med cykling är lika viktiga som de fysiska fördelarna. Som sagt, ta ut cykeln och ta en tur. Ta med dina vänner och familj, eller njut av lite ensamtid.
Bikester på sociala medier

Copyright © Bikester – All rights reserved