Garmin Edge Explore: En cykeldator för mer än bara cykling

Alla som utforskar ny terräng, oavsett sport, tjänar massor på att ha en liten elektronisk hjälpreda som pekar dem i rätt riktning. Vår Product Manager, David, som är ansvarig för komponenterna i våra egna cyklar, har fått chansen att testa Garmin Edge Explore till max genom att dels använda den på cykel men även när han åkte skidor. Fortsätt läsa och se vad han kom fram till. Cykling och skidåkning har, så länge jag kan minnas, varit mina två största passioner i livet. Större delen av året hittar ni mig på min gravelbike, sökandes efter backar att erövra och njuta av. Men så fort den första snön faller så byter jag till pisten. Båda sporterna har en tydlig likhet – De är svinjobbiga uppför, och snabba när du ska ner! Eftersom jag planerat några resor i år som kommer leda mig in i outforskade (för mig) områden, så har jag letat efter en ny cykeldator för att hjälpa mig navigera. Garmin Edge Explore fanns redan i mitt blickfång så var det såklart svårt att säga nej när jag blev tillfrågad att testa den. Jag hade aldrig haft färgdisplay och touch screen i en cykeldator innan och var nyfiken på vad den kombinationen, och de andra funktionerna skulle fungera.
Första intrycket: Att komma igång var en barnlek
Jag blev mäkta imponerad så fort jag börjat packa upp den: Packeteringen är simpel och kan lätt separeras och återvinnas. Att fästa den på cykeln gick också fort och lätt. Eftersom jag redan använt en annan Garmin, gick det som en barnlek att få igång den. Men även om du inte har någon tidigare erfarenhet så är det väldigt intuitivt att navigera i menyn: Du har tillgång till alla typiska funktioner snabbt och lätt, om inte annat tack vare touch screen funktionen. Det var bara Bluetooth-funktionen som kopplar datorn till smartphonen som var lite knivig men jag fick i gång den efter ett tag.

Det praktiska testet: Ur sin comfort zone

För att verkligen utmana datorn, var jag tvungen att testa den i olika situationer. Först använde jag den på pendling till jobbet. Beroende på mitt humör och på vädret så kan det vara mellan 15-20 kilometer med temperaturer som sträcker sig runt nollgradigt och med lätt regn. På helgen tog jag med mig den på flera längre turer genom närliggande skogar, där jag följde förplanerade rutter med Edge Explores hjälp. Jag försökte ta Garmin ur sin comfort zone för att se hur bra den fungerade för andra sporter. Därför bestämde jag mig för att ta med den på några skidturer. För det ändamålet tyckte jag att det medföljande fodralet var perfekt för att jag lätt kunde fästa den på axelremmen på min ryggsäck. Medan datorn höll koll på varje meter jag av min tur så kunde jag även hålla ett öga på mina kvarvarande altitudmeter. Vid ett tillfälle gav displayen upp en kort stund, men då var det extremkyla (långt under 0). Men den fortsatte fungera och tracka min rutt i bakgrunden och den började fungera perfekt efter en stund.
Slutsats: Perfekt för mig
Garmin Edge Explore var verkligen en stor uppgradering från min gamla cykeldator. Displayen var stor och tydlig i alla ljusförhållanden, touch screenen fungerade felfritt även i regn med handskar och gjorde att datorn vart mycket mer användarvänlig. Rutterna gick lätt att skapa och justeras utan problem på plats om du skulle få för dig att ändra eller korta ner din rutt. Garmin Edge Explore passade perfekt för mina behov. För pendlare och äventyrscyklister som behöver pålitlig navigation från sin GPS dator, vill spåra sin rutt och även vill kontrollera andra funktioner såsom lyse, så är den här datorn ett väldigt attraktivt alternativ för sitt pris. Om du å andra sidan vill ha detaljerad information om din träning direkt, eller planerar långa off-road MTB-turer, kanske du ska snegla efter en GPS cykeldator med en lite bredare spann av funktioner.


