Elcykel på vintern

Elcykel på vintern

Elcykel på vintern

När vintern tränger sig på så minskar antalet pendlare markant. Vi på Bikester frågade oss varför och kom fram till den simpla anledningen att det finns för många frågetecken.

 

"Går inte elcykeln sönder när det är kallt?"

"Halkar man inte och slår sig på vintern?"

"Det är för kallt?"

  Alla frågor har i principsamma gamla klyschiga svar: Det finns inget dåligt väder! Allt du behöver är rätt utrustning och du har förmodligen redan det mesta som behövs. Att cykla genom hela vintern kan kännas lite hard core men faktum är att det går fantastiskt lätt. Speciellt om du har en elcykel!

Om du har en elcykel är det några detaljer som är viktiga att tänka på:


1. Lysen

På vinterhalvåret är det som känt mörkt större delen av dygnet och då krävs det att du gör dig synlig. Starka lampor ingår ofta på elcyklar och annars finns det många alternativ här. Reflexer på kläder och cykeln är även att rekommendera.

2. Däck

Beroende på vilket däck som sitter på din elcykel så kan du precis som på bilen behöva byta däck. Beroende på vart du cyklar så kan du antingen behöva byta till däck med grövre djup eller till dubbdäck.
  • Dubbdäck
Fungerar kalas på alla underlag och göra att du inte kommer glida med däcken. Vissa upplever att deras cyklar är lite trögare att trampa om du har ett däck med många dubbar men för dig som har en elcykel är det ju inget problem.
  • Däck med grovt mönster
Fungerar precis som ett hybriddäck på en bil. Om du inte ska köra på blankis så fungerar dessa utmärkt. Snö och slask går in i däckets djup och utsidan tar grepp i marken och för dig framåt.
  • Släta däck
Fungerar precis som på sommaren men kan halka på frost och hala områden. Vi rekommenderar att du använder dubbdäck ifall du har en racer  för att undvika halka. Om du undrar över ifall ditt däck har tillräckligt med djup så rekommenderar vi att helt enkelt testa försiktigt i låg fart och se ifall det känns stabilt. Annars har vi flera vinteranpassade däck att välja på här.

3. Underhåll

Det är alltid bra att tvätta sin cykel och hålla den fräsch men det är extra viktigt på vintern då det finns mycket salt på gatorna som kan påverka din cykels prestanda. Smörj din kedja och ditt lås med olja, teflonfett eller glykol inför vintern och igen eftersom när du känner att det behövs. Om din cykel är utrustad med stänkskärmar så skyddas den mot den värsta smutsen och eventuell snö som hamnar emellan smälter bort. Elcyklar är perfekta för vinterväglag. Se till att du har ett par rejäla däck och njut sedan av din pendling eller nöjesåkande då du kan känna dig säker oavsett om det bara är kallt eller om det är djupsnö. Vid snövälling är en utmaning med vanliga cyklar att du inte kommer lika långt på dina tramptag, har mycket kläder på dig och blir svettig, men med elcykel får du ju hjälp!

4. Utrustning & kläder

Fördelen med en elcykel är att du inte behöver bli svettig, och när minusgraderna börjar krypa längre och längre neråt tar du naturligt på dig mer kläder. Därför har vi de fyra viktigaste plaggen som gör att du kan cykla till allting, oavsett klädkod. Det du behöver är en varm jacka, mössa (gärna vindtät), varma handskar och ett par överdragsbyxor. Underställ underlättar för många men ett par överdragsbyxor tar du lätt på och av för att kunna gå rakt in i mötesrummet i kostym om du så vill.  

Tänk på att det är större chans att du blir för varm när du sätter dig på tunnelbana, bussen, i bilen eller på tåget i varma kläder än om du glider runt på din favoritcykel

Tänk också på

att de flesta vägarna för det mesta hålls plogade, speciellt cykelbanorna som de brukar ploga först, därför är det ingen större skillnad från att cykla på sommaren. Förutom att det är lite kallare då, vilket leder oss till den viktiga frågan:

Går inte cykeln, batteriet eller motorn sönder när det är kallt?

Svaret är simpelt; Nej, men batteriet kan tappa lite av sin kapacitet om det blir för kallt, så vi rekommenderar att du förvarar det inomhus mellan cykelturerna. När det blir varmt igen kommer kapaciteten tillbaka som att ingenting hänt.

SE TILL ATT SYNAS

Välj gärna plagg med reflexdetaljer och/eller reflexväst. Reflekterande kläder och prylar hittar du här.

GLÖM INTE HJÄLMEN

Dels för att den räddar liv men även för att den syns. Speciellt de med inbyggda lysen. Cykelhjälmar hittar du här.

TA DET FÖRSIKTIGT

”With great power comes great responsibility” - Någon smart Är du ovan vid att köra på vinterväglag så bör du ta det försiktigt och vänja in dig. Kör sakta och testa bromsarna ofta.