Cykelbutik online
Festliga priser med upp till 70 %¹ rabatt
30 DAGARS ÖPPET KÖP, FRI RETUR
Fri frakt över 900 kr 6, Cyklar 299 kr
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

VARFÖR ANVÄNDA CYKELSKOR?

Att cykla med cykelskor gör cyklingen effektivare, enklare och roligare både som vardags-, motions- och proffscyklist. Cykelskor är designade för att du ska få ut så mycket som möjligt av dina tramptag och din körning. När du ska välja mellan olika cykelskor bör du tänka på två saker. Först bör du bestämma vilken typ av kontakt du vill ha mellan skon och pedalen: vill du sitta fast i pedalen, dvs. köra ”clipless”, eller inte sitta fast, dvs. cykla med plattformspedaler? Sen bör du bestämma vilken typ av cykling du vill ha skorna till – mountainbike (MTB), downhill, landsväg, city/trekking eller spinning.

I den här guiden går vi igenom olika cykelskor och pedaler som finns att välja mellan som cyklist.


VILKEN TYP AV CYKELSKO PASSAR DIG?

Cykelskor med klick-i pedalsystem, dvs. clipless,som har en kloss under sulan som ”klickas i” pedalen. Det här systemet gör cyklingen mer energieffektiv eftersom du får kraft både i upp- och nedtrampet.

En del tycker att det verkar obehagligt att vara fastklickad i pedalen eftersom de är rädda att ramla utan att kunna klicka ur, men det är mycket lättare än vad många tror. Efter några cykelturer blir den lilla vridrörelsen för att klicka ur en naturlig del av cyklingen.


Cykelskor med gummisula för plattformspedaler har en styv och greppvänlig sula som fäster, likt klister, på plattformspedalerna. Det ger ett stabilt och säkert grepp för foten. De används ofta utav freeriders, downhill- och Dirt-cyklister som snabbt vill kunna ta av foten i en kurva eller göra tricks i luften. I dessa cykeldiscipliner är man inte beroende av att vara i-klickad eftersom fokus inte ligger på trampeffektivitet.


VÄLJ DIN CYKELSKO!
MOUNTAINBIKESKOR
 • Mountainbikecyklister behöver slitstarka skor med styv och greppvänlig sula.
 • Skor för mountainbiking har en överdel i tåligt material som står emot lera och regn samt skyddar foten mot stenar och rötter.
 • När man cyklar mountainbike händer det ofta att man behöver leda cykeln eller bära den över hinder ute i skogen och därför har cykelskor en sula med gummimönster för extra grepp. Klossmonteringen är också insänkt i sulan för att göra det lättare att gå.
 • Mountainbikeskor varierar i utseende beroende på vilken gren de ska användas till – crosscountry- och cyclocrosskor är styvare än enduroskor eftersom större fokus ligger på trampeffektivitet än bekvämlighet.
 • Mountainbikeskor finns både med och utan klick-i-system.
MER PRODUKTER

DOWNHILLSKOR
 • Downhillskor är en typ av mountainbikesko som är ännu mer slittålig, robust och flexibel.
 • Fokus ligger på stabilitet, skydd och grepp.
 • Den övre delen av skon är gjord i robust material som skyddar mot väder, stenar och annat bråte som flyger upp från marken när man cyklar. Gummisulan har ett mönster som ger extra mycket grepp.
 • Skorna finns både med och utan klick-i-system.
MER PRODUKTER

LANDSVÄGSSKOR
 • Landsvägskor är mycket lätta och extremt styva vilket optimerar energieffektiveten och kraftöverföringen.
 • Skons sula är inte greppvänlig eftersom man sällan går i landsvägsskor, utan är gjord för att optimera kraftöverföringen mellan fot och pedal. Klossen är stor och ligger ”ovanpå” sulan, dvs. fästet är inte insänkt. Klossen täcker en större kontaktyta på sulan vilket ger ett jämnare tryck över foten och en bättre energiöverföring.
 • En del landsvägsskor är formgjutna vilket innebär att du kan forma dem efter din egen fot och därmed kan minimera tryckpunkter och få perfekt passform.
MER PRODUKTER

CITY- & TREKKINGSKOR
 • Cykelskor för stadscyklister och cykelpendlare har en sula som är styvare än en normal träningssko men är bekvämare att gå in än andra cykelskor.
 • De ser ofta ut som vanliga sneakers men har en greppvänlig gummisula och ett förstärkt tåparti för att skydda mot bråte på vägen.
 • De flesta är kompatibla med klick-i-system för mountainbike med ett insänkt fäste för klossen, för att göra de lätta att gå i.
MER PRODUKTER

SPINNINGSKOR
 • Vi rekommenderar att använda ordentliga cykelskor när du kör spinningpass på gymmet.
 • Både stads- och mountainbikeskor fungerar bra för spinning. Dock fungerar inte landsvägsskor eftersom de har ett annat pedalsystem som inte är kompatibelt med spinningpedaler.
 • Mountainbikeskor är styvare än citycykelskor och ger därför mer effektiva tramptag men de är också mindre bekväma och något svårare att gå i. Båda har för- och nackdelar - använd helt enkelt den typ av sko du tycker bäst om.
MER SPINNING

SPECIALSULOR FÖR ÖKAD KOMFORT OCH STABILITET

Använder du specialsulor i dina cykelskor ökar du både trampeffektiviteten och minimerar risken för skador.

Varje tramptag ökar stressen på hålfoten vilket eventuellt kan leda till skador. När hålfoten kollapsar påfrestas både knän och höft vilket eventuellt kan leda till överansträngning. Specialsulor hjälper foten genom att stabilisera och ge den support.


VILKEN PEDAL PASSAR DINA CYKELSKOR?

Det finns två typer av pedaler: Clipless pedaler (dvs. klick-i pedalsystem) och plattformspedaler.

För clipless-pedaler finns det två olika pedalsystem: MTB och Landsväg.

Pedaler och skor för MTB och City använder sig utav samma klick-i pedalsystem. Cykelskorna har två insänkta fästen under sulan där man skruvar fast klossen. De kallas ofta för SPD, vilket är namnet på Shinanos pedalsystem, men även Crankbrothers och Time gör populära pedalsystem för MTB. Pedaler och cykelskor för landsvägscykling använder ett annat pedalsystem med tre fästen och större kloss. De två systemen är inte kompatibla med varandra.

PEDALER FÖR CITY/TREKKING

Det finns både clipless och plattformspedaler för stadscyklister, cykelpendlare och långfärdscyklister. Pedalerna är anpassade för cykling i urban miljö och har därför en större plattform för foten att stå på. Vissa pedaler har två olika sidor – en sida med fäste för klick-i system och en sida med vanlig plattform för vanliga skor.

MER PRODUKTER
PEDALER FÖR LANDSVÄG

För landsvägscykling är det vanligast att cykla med clipless pedaler. Pedalsystemet skiljer sig från det för mountainbike eftersom klossarna är större. Det är för att fördela trycket mer jämnt över foten när du trampar. Det mest kända pedalsystemet för landsväg är Shimanos SPD-SL, men även Time och Speedplay gör populära pedalsystem. Plattformspedaler för landsväg är ovanligt men inte utdött. De är lätta med en korg på ena sidan som foten späns fast i.

MER PRODUKTER
PEDALER FÖR MOUNTAINBIKE

Clipless pedaler för crosscountry, långlopp och cyclocross är små och lätta. För downhill och stigcykling är de mer robusta med en större plattform. Det är bland annat en säkerhetsåtgärd – i stundens hetta hinner man inte alltid klicka tillbaka foten i pedalen och då behövs en större plattform att balansera på. Plattformspedaler med stålpins för extra grepp är också vanligt att cykla med om man föredrar att inte sitta fast i pedalerna.

MER PRODUKTER
TIPS!

Om du köper ett par pedaler får du alltid kompatibla klossar på köpet. Men om du köper ett par klossar är det viktigt att kolla så att de är kompatibla med dina pedaler – dvs. att de är av samma typ och märke. Om inte, kommer de inte fungera med dina pedaler och skor.