Cykelbutik online
Upp till -60 %* på utvalda cyklar
30 DAGARS ÖPPET KÖP, FRI RETUR
Fri frakt över 900 kr 6, Cyklar 299 kr
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Det smarta sättet att
hitta rätt ramstorlek

Hitta rätt storlek för dig

Har du hittat din drömcykel på hemsidan men undrar vilken ramstorlek som passar just dig? Eller vill du veta vilken ramstorlek så du kan filtrera efter den när du letar bland dina favoritcykeltyper?

I bara tre enkla steg kan du hitta den perfekta ramstorleken för just dig baserat på dina kroppsproportioner, cykeltypen du önskar och tillverkarens ramgeometrik.


Steg 1: Beräkna innerbensmåttet

  • Först behöver du en tumstock och ett vattenpass. Om du inte har ett vattenpass kan du använda en bok.
  • För att undvika att påverka måtten, mät utan skor och byxor.
  • Dra upp vattenpasset eller boken så långt upp mellan benen du kan (se illustration). Använder du en bok bör du stå mot en dörr eller vägg så att högkanten går paralellt med golvet.
  • Mät nu med tumstocken från golvet till överkanten av vattenpasset eller boken.
  • Detta mått är ditt såkallade innerbensmått.

Steg 2: Beräkna den rätta storleken för din önskade cykeltyp

Eftersom olika cykeltyper har olika geometri måste din innerbenslängd relateras till den önskade cykeltypen.

För att göra detta behöver du bara välja en cykeltyp från översikten nedan för att få reda på din perfekta ramstorlek! Där hittar du en extra ramberäknare för varje cykeltyp alternativt en storlekstabell.

Här kan du lägga in din innerbenslängd och få en generell rekommendation för den optimala ramhöjden för denna cykeltyp. Den intilliggande tabellen hjälper även till att klassificera måtten efter din längd.

Har du redan en specifik cykel i åtanke? Då visar det tredje steget hur du hittar rätt ramstorlek för just den cykeln.


Steg 3: Finjustera med Smartfits ramstorleksberäknare

Hittat din ideala ramstorlek för din cykeltyp efter steg 1 och 2? Har du redan några cyklar i önskelistan? Det är nu det verkligen blir smart, för din armlängd och cykeltillverkarnas individuella ramgeometrier spelar också in så att du kan vara helt säker på att du har valt en cykel som passar din kropps dimensioner.

Modell- & märkesspecifika geometrier

Skillnaden i geometri mellan en klassisk "diamantram" med en med nästan rakt överrör och en trapez-ram med ett sluttande överrör ger en idé om hur olika geometrierna i varje cykel av samma typ (t.ex. touringcyklar) från samma märke kan vara. Och sen finns det olika geometrier (för samma ramstorlek) mellan tillverkare och tillverkare.

Därför har vi utformat en onlineramkalkulator med ekperterna från cykellabbet, som sammanför kroppsmått, cykelmodeller och lång erfarenhet inom bikefitting i en lättanvänd och precis kalkylator.

Stack & Reach

Ration mellan ramhöjden (stack) och ramlängden (reach) är viktig för att avgöra den rätta ramstorleken. Denna ratio varierar stort mellan tillverkare och cykeltyper, så det måste tas i beaktning i kalkylen tillsammans med dina kroppsmått.

Individuella kroppsmått

Vi tar geometridata för specifika cyklar direkt från tillverkare. Men ration mellan arm- och benlängd varierar även från person till person, så dessa två värdena bör också inkluderas i kalkylen.

Hur fungerar Smartfit ramberäkning i vår onlineshop?

Smartfit ramberäkning finns tillgänglig för nästan alla cyklar i vår shop på cyklarnas egna produktsidor. Om det inte finns någon Smartfit ramberäknare tillgänglig för din önskade cykel beror det med största sannolikhet på att vi inte fått någon geometridata från tillverkaren. Om så är fallet kan du fortfarande beräkna din ramstorlek genom att göra steg 2. På produktsidan kan du helt enkelt bara klicka på "Vilken storlek är rätt för mig?" knappen över "Välj ramstorlek".

1. Smartfit ramberäkning öppnas. Först, välj kön och ställ in din längd.

2. Verktyget kommer att visa en genomsnittlig benlängd för din längd. Du kan justera den till din egen benlängd för ett mer exakt resultat. Kom ihåg att du redan vet din innerbenslängd från steg 1 i den här ramberäkningsguiden.

3. I nästa steg ser du den genomsnittliga armlängden. Du kan jämföra detta med dina egna mått för att få bättre resultat. Du får reda på hur du mäter armlängden direkt i verktyget (bara klicka på frågetecknet på bilden).

4. Verktyget använder Smartfits algoritm för att räkna ut din perfekta ramstorlek för just den cykeln. Om den ramstorleken är slutsåld kommer den att föreslåpassande alternativ (även från andra märken).


Grattis! - det var allt!

Om du följer dessa steg, kan du med största säkerhet hitta din rätta ramstorlek för din drömcykel innan du lägger den i din varukorg. Det kommer att bli mycket roligare att cykla på en cykel som passar dig perfekt - nu är allt du behöver göra att hoppa upp på sadeln och cykla!

Dags att ta en närmare titt på vårat cykelutbud?