Cykelbutik online
Festliga priser med upp till 70 %¹ rabatt
30 DAGARS ÖPPET KÖP, FRI RETUR
Fri frakt över 900 kr 6, Cyklar 299 kr
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

ELCYKELDELAR

Elcykelguiden Elcykelmodeller Mittmotorer Elcykelbatterier Elcykeldelar

ELCYKELTILLBEHÖR SOM FÖRLÄNGER LIVSLÄNGDEN PÅ DIN ELCYKELDELAR

Elcyklar gör det möjligt att färdas längre avstånd i högre hastigheter. Delar och tillbehör kommer därför att utsättas för mer slitage än på en vanlig cykel. Det finns specifika elcykeltillbehör som är utformade för att uthärda mer stress och belastning än vanliga delar. Dessa delar är märkta så att du kan enkelt avgöra om delen är utformad för en pedelec, assisterad elcykel eller S-Pedelec-modell. Du hittar allt du behöver för att utrusta din e-cykel med lämpliga delar eller ersätta slitna delar på vår sida för Elcykeldelar .


ELCYKELBELYSNING

Cykelbelysning är ofta driven av en navdynamo med en växelspänning på 6 V. För många elcyklar är en navdynamo överflödig eftersom batteriet kan förse både motor och belysningssystem med el. Kom ihåg att elcykelbatteriet ger en annan spänning än vanliga cykelbatterier. Det är också viktigt att veta att batterier från olika tillverkare ger olika spänningar (exempelvis 24 V, 36 V, 48 V). Till följd av detta kan du inte montera vilken elcykellampa som helst på din cykel. Tillverkare anger exakt vilken av deras cykellampor som kan anslutas till vilket batteri.

Ström från cykelbatteriet gör att cykellamporna får ett ihållande sken. Front- och bakljus drivs via den elektroniska displayen som är monterad på styret. LED-lampor är den mest effektiva formen av belysning. De förbrukar mindre kraft, skiner extremt starkt och är mer hållbara.

VILKA ÄR DE JURIDISKA KRAVEN FÖR ATT ANVÄNDA AKTIVA LYKTOR PÅ E-CYKLAR?
  • Strömförsörjning kan ske via batterier, laddningsbara batterier och dynamo
  • Enligt lag ska en vit lampa vara placera fram på cykeln och en röd lampa bak
  • Blinkande lyktor är tillåtna i dagsljus och bromsljus är tillåtna
  • Cykelbelysningen behöver inte vara fastmonterad men måste sättas upp vid mörker och dålig sikt
  • Lyktorna måste placeras så att andra trafikanter inte bländas
  • Blinkande lyktor är tillåtna så länge de tillsammans har en kapacitet på minst fyra candela
  • Max två lyktor och två reflexer får monteras
VILKA ÄR DE JURIDISKA KRAVEN FÖR ATT ANVÄNDA AKTIVA BELYSNINGSSYSTEM PÅ S-PEDALECS?
  • S-Pedalec-cyklister är skyldiga att montera belysningen permanent

ELCYKELDÄCK

E-cyklar är tyngre och täcker vanligtvis längre avstånd än normala cyklar. Detta gör att däcken slits fortare. De mest kända däcktillverkarna som Schwalbe eller Continental har utvecklat egna specifika elcykeldäck. Du känner igen dessa däck genom märkningen som finns på sidan av däcken som lyder "E-bike ready".

"E-BIKE READY"-DÄCK HAR BÄTTRE PUNKTERINGSSKYDD

Eftersom elcyklar inte måste ha specifika däck, kan alla däck som passar på fälgen användas. Vi rekommenderar dock ett dedikerat elcykeldäck, eftersom de erbjuder bättre punkteringsskydd.

Det finns elcyklar för både stadsmiljö, landsväg, långa resor och off-road. Elcykeldäcken ska väljas så att de passar den terräng du kommer att vistas i och lufttrycket bör kontrolleras regelbundet. Detta håller nere rullmotståndet och skyddar däcket. Det optimala däcktrycket för ditt däck är angett på sidan av däcket.

S-PEDELECS BEHÖVER DÄCK MED EN SÄRSKILD MÄRKNING

S-Pedelec elcyklar kräver specifika däck. Endast däck med märkningen "ECE-R75" är godkända i hela Europa, och kan endast bytas ut med ett liknande däck. Var uppmärksam på däckets mönsterdjup, eftersom det inte får ha ett minsta djup på mindre än en millimeter.

Du hittar de perfekta däcken för din pedelec eller S-Pedelec på vår sida i kategorin elcykeldäck: Elcykeldäck .


ELCYKELKEDJOR

Cykelkedjan är utsatt för mycket slitage och exponeras dessutom mot fukt och väder. Elcykelkedjor slits snabbare än normala kedjor eftersom de utsätts för högre belastning vilket medför hårdare slitage.

Kontrolleras kedjans skick med en kedjemätare eller ta hjälp av en cykelreparatör. Om du behöver byta kedja, rekommenderar vi en elcykel-specifik kedja. Dessa är gjorda av robustare material med förstärkningar, vilket gör de mer hållbara. De ger också optimal prestanda och jämnare utväxlingar. Elcykelkedjor känns lätt igen av en logotyp eller en textmärkning på förpackningen.

Du hittar en rad av olika varianter av elcykelkedjor på vår sida Elcykelkedjor .


VEVARM OCH KEDJEDREV FÖR ELCYKLAR

Vevarmarna och kedjan är två viktiga cykeldelar. Dessa komponenter överför kraft från benen till kedjan. Om dessa komponenter måste bytas ut behöver du ta ställning till ett par enkla punkter.

Det finns olika tillverkare som utvecklar egna varianter av vevarmar och kedjedrev. När du köper nya komponenter behöver du vara uppmärksam på dessa är kompatibla med din motor. Till exempel: är vevarmen kompatibel med både Shimano-motor och Bosch-motor? Samma sak gäller för drev. Bosch-motorer har ganska små kedjeband med 14 till 20 tänder. Shimano motorer använder större kedjor med 34 och 38 tänder.

Elcykeldrev behöver inte bytas men du kan byta till en större kedja om du behöver mer kadens. Du som cyklar mountainbike rekommenderas att byta vevarmen till en mindre modell eftersom det minskar markkontakt och risken för att ramla.


Köpguide för Elcykel