Cykelbutik online
Tillfälligt stängt - Vi bygger nytt för dig! Nyöppning 15:e mars med många spännande erbjudanden!
FRI RETUR
Fri frakt över 900 kr 6, Cyklar 299 kr
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

Ungdoms- & Barncyklar Köpråd

Vem kommer inte ihåg sin första cykel? De läckra färgerna, den coola ramen, frihetskänslan när du cyklade för första gången utan stödhjul.
Att ha en cykel när du är ung innebär frihet och mobilitet. Det är samtidigt jättekul och håller en i form, så det är en bra idé att skaffa en cykel åt ditt barn så tidigt som möjligt!


Barnstorleksguide

Hur väljer jag rätt ramstorlek?

Barncykler mäts enligt hjulstorlek. Det finns 12, 14, 16, 18, 20, 24 och 26-tumsmodellet som passar barn från två till tolv år gamla barn och unga tonåringar. I den här guiden lär vi dig om de olika typerna av barncyklar och ger dig råd om hur du hittar den rätta cykeln för ditt barn.

Hitta den perfekta storleken

ÅlderRekommenderad hjulstorlek (i tum)LängdRamstorlek
1 till 4 årBalanscyklarunder 85 cm-
2 till 6 år12"-18"85-125 cm18-32 cm
2 till 3 år12"85-105 cm18-21 cm
4 till 6 år16"-18"100-125 cm23-32 cm
6 till 8 år20"120-135 cm25-34 cm
8 till 12 år24"130-150 cm28-35 cm
över 12 år26"140-160 cm32-38 cm

DEN RÄTTA SITTPOSITIONEN: VILKET ÄR DET RÄTTA SÄTTET ATT STÄLLA IN EN BARNCYKEL?

Ta i beaktning att sadelhöjden mäts av distansen mellan barnets skrev och marken. Det försäkrar att barnet inte sitter för högt upp på cykeln utan sitter säkert och kan sätta fötterna i marken så de enkelt kan hoppa av sadeln. Barnets armar och ben bör vara lätt böjda när de cyklar och deras sittposition upprätt.


Barncykeltyper

Vilken barncykel är rätt? Vilken passar bäst för att lära sig cykla?

Balanscyklar

 • Ålder: 1 till 4 år
 • Längd: Under 85 cm

Det bästa sättet att lära sig: En cykel som växer med dig.

Balanscyklar finns för att ge varje litet barn en chans att tidigt lära sig den viktigaste egenskapen för att kunna cykla: Balans, utan att använda stödhjul. Cykling ger även ditt barn den perfekta möjligheten att träna sin koordination, så som att lära sig styra och bromsa. Höjden på styret och sadeln kan justeras.

Stödhjul – användbara eller inte?

 • Ålder: 2 till 6 år
 • Längd : -

Många cyklar designade för barn mellan tre och sex kommer med stödhjul som kan tas av och sättas på vid behov. Oavsett är det bra att lära ditt barn att cykla utan dem, eftersom de gör det svårare att lära sig balans och att starta och svänga på rätt sätt. De ger även barnet en falsk uppfattning av kontroll.

Barncyklar

12 till 18 tum

 • Ålder: 2 till 6 år
 • Längd: 85 till 125 cm

Dessa cyklar är mellantinget mellan en balanscykel och en ”riktig” cykel. De har oftast fotbroms och handbroms på framhjulet, reflexer och ringklocka. MEN de är inte gjorda för att köras på vägar och har ingen säkerhetsutrustning. Kommer ofta med stödhjul.

20 tum barncyklar

 • Ålder: 6 till 8 år
 • Längd: 120 till 135 cm

Dessa cyklar representerar en framtid inom cykling och är därför mer mångsidiga tack vare sina tillbehör och utrustning. Dessa är fullfjädrade cyklar och finns i olika typer inklusive mountainbikes.

24 tum barncyklar

 • Ålder: 8 till 12 år
 • Längd: 130 till 150 cm

Från cirka nio års ålder kan barnen ha en cykel som i princip är en lite nedskalad vuxencykel gällande till exempel ramdesign, drivlina och bromsar. Den enda skillnaden är geometrin, vilken fortfarande är barnvänlig med ett sluttande överrör som är optimerad för hjul från 24 till 26 tum.

Ungdomscyklar

 • Ålder: Över 12 år
 • Längd: 140 till 160 cm

Precis som 24” är dessa cyklar för ungdomar gjorda precis som fullstora cyklar när det kommer till kvalitet, utrustning och funktionalitet. Ungdomar som cyklar på dessa har inga problem med att hänga med sina föräldrar – även på längre turer.


Säkerhet

Hjälmar räddar liv!

Barn ska alltid ha på sig en hjälm som sitter rätt när de cyklar. Hjälmen får inte sitta för lös eller för tight och ska täcka pannan och bakhuvudet. Den generella regeln är att ha två fingrars mellanrum från ögonbrynen och hjälmen och mellan hakan och spännet. Viktigt: Om hjälmen slår i backen behöver den förmodligen ersättas med en ny.

Lampor och kläder

På cyklar upp till 18” (som oftast kommer utan lampor), är det en bra idé att sätta på reflexer. Du kan också se till att barnens kläder har reflexer på sig, Från 20” och uppåt kommer cyklarna oftast utrustade med reflexer och kan oftast uppgraderas med avtagbara lampor för att hjälpa barnen att se och bli sedda.

När får barnen börja cykla på gatorna och vad finns det för regler?

Regler i Sverige

Det finns inga speciella regler för när man får cykla på gatan, däremot får barn som är under 8 år cykla på trottoaren om det inte finns någon cykelbana. Annars är det lagen om hjälmtvång som säger att du måste ha på dig hjälm när du cyklar. Det gäller alla som är under 15 år men rekommenderas för alla åldrar. Det rekommenderas även att ha en hjälm med grönt spänne för barn under sju år men är inget tvång.

Cykelträningsbanor

Det är en väldigt bra idé att ta ditt barn till en cykelträningsbana. Där kan de lära sig att cykla i en lugn och säker miljö. Annars är det bra att lära dem att cykla på trafikerade vägar så de är förberedda för alla faror som kan lura där. Det finns kurser för detta och i vissa grundskolor kommer det representanter som lär barnen cykelvett och hur de ska handskas med trafik och dylikt.


Tips

Föräldrar brukar ofta köpa en större cykel för sitt barn att växa in i för att spara pengar. Detta är ingen bra idé då det är svårt att kontrollera en för stor cykel, vilket kan leda till både skador och att barnet tappar intresset. Som regel går ett barn igenom tre eller fyra cyklar innan de är stora nog för en vuxencykel.

Cykelns vikt spelar också in. Även om lättare cyklar är dyrare så gör de det mycket lättare för barnen att cykla. För ett barn som väger mindre än 40 kg kan en cykel på 15 kg vara väldigt svåra att kontrollera.

För att få ditt barn att inte gnälla varje gång de ombeds att sätta på sig hjälmen så är det en smart idé att köpa en hjälm som de tycker är fin.

För att skydda ditt barn mot sår och skrubbsår under de första oundvikliga fallen så kan handskar och knäskydd vara guld värda.

Barn bör tycka att det är roligt att cykla. Därför är det viktigt att inte pusha dem för hårt när de ska lära sig cykla, eller tvinga ut dem på långa turer. Om ditt barn är bekväm på cykeln och tycker att det är kul att cykla så kommer intresset högst troligt hänga med hela livet och hänger således säkert med på massor av cykelturer i framtiden.