Guide: Höstcykling

Guide: Höstcykling

De flesta av oss är entydigt överens om att sommaren är den bästa tiden på året att cykla. Men det betyder inte att det är den enda tidenpå året att cykla. Långt ifrån – med rätt utrustning och förberedelser kan du njuta av cykling i kallare väder precis lika mycket. Hösten, kallare och blötare än sommaren, kan vara en fantastisk säsong att cykla. Vi har skrivit några tips för att du ska få ut detmesta av din höstcyklingsupplevelse.

Inget dåligt väder, bara fel kläder.

Hösten innebär inte nödvändigtvis dåligt väder, och vi har nästan börjat vänjaoss vid att det är brittsommar. Större delen av Sverige har väldigt vackert väder på hösten men när löven börjar falla är det nästan garanterat att det kommer att regna - ofta! Så, skaffa dig en bra regnjacka. Numera kan du få en bra regnjacka, både hardshell eller softshell för en rätt blygsam summa. Det är ett absolut måste på hösten - oavsett om du pendlar till jobbet på cykel, cyklar på fritiden eller tourar. Leta efter en modell som är utformad för cykling, det villsäga att den har en längre ryggsektion för att täcka din rumpa.

Det finns ingen anledning att utelämna din underkropp. Regnbyxor finns ju också! Även om dessa kanske inte är de sexigaste klädesplaggen så kommer du att vara glad att du äger ett par om du ska cykla i ösregn. Du glider bara på dem över dina andra byxor, sen kan du bara hänga upp dem för att dropptorka när du nått din destination.

Höst cykling

För att fullständiggöra din regntäta cyklingsoutfit: Skaffa ett par vattentät eller semi-vattentäta skor (stövlar är ännu bättre), eller skoskydd - dessa är gjorda av samma material som vattentäta byxor.

VAUDE Escape Bike Light Jacka Dam
VAUDE Escape Bike Light Jacka Dam svart svart
VAUDE
från 535 kr
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig
Gonso Job Allvädersjacka Herr svart
Gonso Job Allvädersjacka Herr svart svart
Gonso
Job Allvädersjacka Herr svart
2 615 kr 1 295 kr
- 1 320 kr
Fri frakt
Gonso Job Commuter Rain Jacket Women svart
Gonso Job Commuter Rain Jacket Women svart svart
Gonso
Job Commuter Rain Jacket Women svart
2 615 kr 1 395 kr
- 1 220 kr
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig
Protective Seattle Regnbyxor Herr svart
Protective Seattle Regnbyxor Herr svart svart
Protective
Seattle Regnbyxor Herr svart
619 kr 315 kr
- 49 %
Fri frakt

Regnskydd för din cykel

Det finns även saker du kan göra för att skydda din cykel från väta. Det absoluta minimumet för våtväderscykling är en uppsättning anständiga stänkskärmar.Om din cykel accepterar dem, kör för de som monteras permanent med skruvar. Om inte, är clip-on stänkskärmar bättre än inget.

Håll din kedja smord med ett vått smörjmedel och försök torka av det ofta för att rengöra från grus och smuts. WD40 eller avfettningsmedel kan också hjälpa dig att rengöra din kedja: applicera lite på en trasa och dra kedjan igenom den.

Kedjeolja

Däck

Rätt däck kan hjälpa dig att cykla på vägar som är våta och täckta av löv eller skräp. Om du pendlar och tourar, vill du ha ett däck som har lite däckdjup och eventuellt en Kevlar-remsa under gummit för att förhindra punkteringar. Det är också värt att släppa på lufttrycket i ditt däck ett par psi – detta kan hjälpa attge grepp, även om det kan öka risken för punktering något. Om du inte vill byta däck, se till att dina befintliga är fria från sprickor och har gott om slitbana. Det är också en bra idé att använda bredare däck än de du vanligtvis använder - dessa kommer att erbjuda bättre väghållning på fuktiga vägar.

Continental Ride Tour Clincher Tyre 28" Reflex beige
Continental Ride Tour Clincher Tyre 28" Reflex beige beige
Continental
Ride Tour Clincher Tyre 28" Reflex beige
219 kr 165 kr
- 25 %
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig
Continental Top CONTACT Winter II Premium Folding Tyre 28" Reflex
Continental Top CONTACT Winter II Premium Folding Tyre 28" Reflex
Continental
Top CONTACT Winter II Premium Folding Tyre 28" Reflex
599 kr 505 kr
- 16 %
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig
SCHWALBE CX Comp Clincher Tyre Active 26x2.00" K-Guard SBC svart
SCHWALBE CX Comp Clincher Tyre Active 26x2.00" K-Guard SBC svart svart
SCHWALBE
CX Comp Clincher Tyre Active 26x2.00" K-Guard SBC svart
229 kr
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig

Bromsar

Det är nog självklart, men se till att bromsarna fungerar som de ska. Detta gäller under hela året, men särskilt i vått väder. Om du inte är säker på hur du justerar dina bromsar själv, ta din cykel till en pålitlig cykelaffär. Bromsbelägg/skivor ska ha gott om liv kvar i dem och dina kablar ska ställas in så att du inte behöver dra i spaken hela vägen in för att bromsa.

Belysning

När mörkret kommer tidigare och nätterna börjar dra in, är det ännu viktigare att utrusta din cykel med ordentliga lampor. För pendling, touring och tunganvändning, ska du helst ha en dynamo belysning. Det innebär att du intebehöver oroa dig för att batteriet ska ta slut eller att lampan laddar ur – allt dubehöver göra är att trampa för att slå på dem. De är också svårare att stjäla, så du slipper ta bort dem när du låser in din cykel. De kommer att hjälpa dig att se och synas, vilket är viktigt i mörkare förhållanden.

Om en dynamobelysningslösning inte är möjlig på din cykel, finns många utmärkta och ljusa USB-laddningsbara lampor tillgängliga på marknaden som är lätta att klämma på cykeln och att stuva i ryggsäcken. Vi rekommenderar dessa över dem som har disponibla alkaliska batterier.

Sigma Blaze cykellampa
SIGMA SPORT Blaze Rear Light with Brake Light Function
SIGMA SPORT Blaze Rear Light with Brake Light Function
SIGMA SPORT
Blaze Rear Light with Brake Light Function
259 kr 155 kr
- 40 %
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig
SIGMA SPORT Aura 35/Nugget II USB-lampset
SIGMA SPORT Aura 35/Nugget II USB-lampset
SIGMA SPORT
Aura 35/Nugget II USB-lampset
409 kr 235 kr
- 43 %
Fri frakt
Axa Compactline 35 Steady Auto Framlyse Parkeringsljus + automatisk koppling
Axa Compactline 35 Steady Auto Framlyse Parkeringsljus + automatisk koppling
Axa
Compactline 35 Steady Auto Framlyse Parkeringsljus + automatisk koppling
349 kr 265 kr
- 24 %
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig

Kläder

Vädret på hösten kan vara ganska oförutsägbart. Det kan vända från relativt varmt till väldigt kallt, ofta inom loppet av någon dag. Vi har redan täckt regnkläder, men vad du har på dig under din regnjacka eller när det är torrt? Tänk dig själv som en mänsklig lök – använd lager och justera för att passa vädret. Ett underlager/underställ under ett mellanlager och tröja eller fleece bör räcka för de flesta väder. Om det är riktigt kallt, överväg en tunnare dunjacka som får plats under ett regntätt lager. Du kan enkelt ta bort ett lager om du blir varm och behöver inte ta itu med besväret att bära en på en tung, skrymmande päls runt när du blir för varm.

Väskor

Leta efter vattentäta väskor. Helst rekommenderar vi att använda väskor på dinbakre pakethållare/rack. Dessa är rymliga och oftast helt vattentäta. Du kommer också att avlasta vikten från ryggen och undvika det fruktade SvettigRygg-Syndromet (SRS). Om du måste använda en ryggsäck, leta efter en som är avsedd för cykling som erbjuder korrekt viktfördelning och kan hantera ettskyfall. Ett regnskydd att täcka över med är också att rekommendera i så fall.

Red Cycling Products Urban Twin Carry Bag
Red Cycling Products Urban Twin Carry Bag svart svart
Red Cycling Products
829 kr 445 kr
- 46 %
Fri frakt
VAUDE Ledro 18 Ryggsäck svart
VAUDE Ledro 18 Ryggsäck svart svart
VAUDE
Ledro 18 Ryggsäck svart
839 kr 725 kr
- 14 %
Fri frakt
Snabb leverans tillgänglig
Basil Magnolia Dubbel pakethållarväska 35l grå
Basil Magnolia Dubbel pakethållarväska 35l grå grå
Basil
Magnolia Dubbel pakethållarväska 35l grå
779 kr 705 kr
Fri frakt
Timbuk2 Tuck Väska 20l grå
Timbuk2 Tuck Väska 20l grå grå
Timbuk2
Tuck Väska 20l grå
1 025 kr 695 kr
- 32 %
Fri frakt

Varför ska man cykla på hösten?

Bara för att vädret inte är perfekt, finns det ingen anledning att förvisa din cykel till garaget så fort sommaren tar slut. Cykling genom hela året är bra för din mentala hälsa, ökar immunförsvaret och hjälper dig att hålla formen. Du sparar också massor av pengar om du pendlar med cykel! Med några enkla modifieringar av din cykel och garderob kan du säkerställa bekväm cykling åretrunt. Hösten är också en vacker tid på året - om du cyklar regelbundet kommer du att märka hur bladen skiftar från en frodig grön till en slåendeguldig färg!