Cykelbutik online
Allt för resan till jobbet
30 dagars öppet köp, fri retur
Fri frakt över 899 kr 6, Cyklar 299 kr
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

GUIDE FÖR VÅRSERVICE AV CYKELN

ENKEL VÅRSERVICE

Börja med att tvätta cykeln grundligt. Ljummet vatten med ett rengöringsmedel fungerar bäst. När du använder starka avfettningsmedel, var försiktig med var på cykeln du använder det, då det lätt kan tränga in och lösa upp fett i lager och på andra ställen där fettet gör nytta. Se därför till att bara använda avfettningsmedel på utvalda områden som t.ex. kedjan och kassett. Undvik även högtryckstvätt vid skruvar och länkage där vattnet lätt kan tränga in och rost kan uppkomma. Efter att du har tvättat cykeln kan du torka av den med en trasa.

Checka att inga muttrar och skruvar är lösa samt att alla cykeldelar (hjul, ekrar, pedaler etc) sitter på plats och att inget glappar.


DRIVLINA

Nästa steg brukar vara att se över drivlinan. I drivlinan ingår kassett, kedja och vevparti. Alla delarna ska vara rena, fria från rost och lagom infettade. Se över om kassetten eller klingorna börjar bli nedslitna eller om kedjan är slapp och har sträckts för mycket. De olika delarna i drivlinan påverkar din cykling mycket och att köra med slitna delar blir ofta trögt och ger ifrån sig oväsen. När du har tvättat kedjan är det viktigt att du smörjer in den med kedjeolja. Efter att du har droppat på länkarna kan du ta en trasa och torka av överbliven olja.


CHECKA DÄCKEN

I vårservicen ingår det även att se över däcken. Är mönstret på däcken okej och inte för slitna? Ett slitet däck greppar sämre och skyddar inte lika bra mot punkteringar. Om båda däcken är i bra skick är det bara att pumpa till rätt däcktryck. Tänk på att luft sakta men säkert tränger ur slangen och det därför är bra att löpande pumpa upp. Med rätt lufttryck rullar du lättare och skyddar däcken bättre mot genomslag och punkteringar. På sidan av däcken står det ofta vilket tryck som rekommenderas. Har du då en pump hemma med manometer kan du enkelt se när du uppnått maxtryck. Se vår däckguide däckguideför mer information om däck.


BROMSAR OCH VERKTYG

Har du klassiska v-bromsar (fälgbromsar), så titta efter att hela klossen tar ordentligt mot fälgen och att de inte är nedslitna. För dig med skivbromsar, se efter att du har belägg kvar på bromsklossarna. Vi säljer flera olika bromsbelägg separat om du behöver byta ut.

Att fixa sin cykel blir lättare med rätt verktyg. Vi har allt från multiverktyg, mekställ till kompletta verktygslådor. Se alla verktyg här!


VINDTÄTA KLÄDER

När man cyklar är det ofta användbart med vindtäta kläder eller att vissa delar på kläderna är vindtäta. En räddare i nöden på cykelturerna är en tunn, superlätt vindtät jacka. Den tar minimalt med plats och när den inte behövs kan du stuva ner den i en liten ficka. Den är en funktionell garanti att ha med sig om det plötsligt börjar bli kyligare.

CYKELSKOR

Att utrusta sig med ett par specifika cykelskor har sina fördelar. Dels är sulan styvare vilket gör att trycket fördelas under foten och du får mindre värk i fötterna. Väljer du även att klicka fast i pedalen får du ett bättre rundtramp och mer kraft. Läs mer om cykelskor och pedalsystem i vår guide.

CYKELDELAR

Även om du tar hand om din cykel är cykeldelar slitvaror. Förr eller senare behöver vissa delar bytas ut. Du hittar alla våra cykeldelar här. Förutom att kedjan kanske behöver bytas ut så kanske du är i behov av en bekvämare sadel? Eller ta steget över till SPD-pedaler? Eller varför inte ett par sköna ergonomiska handtag på pendlarcykeln?

Lycka till med din vårcykling!