Cykelbutik online
Upp till 70% rabatt1
30 dagars öppet köp, fri retur
Fri frakt över 900 kr 6, Cyklar 299 kr
VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR
Enhjulingar
Cykla på ett hjul
Öva upp balansen och slipa på cirkusnumret med en enhjuling. Svårt, nyttigt och roligt!

Enhjulingar

4 Produkter
Filter
Återställ

Hjulstorlek i Tum

  • 16
  • 20

Serie

  • Only One Unicycle 1
  • QU-AX Luxus 2
  • QU-AX Muni 1

Färger

  • blå
  • vit
  • svart

Pris

kr
till
kr

Genomsnittsbetyg

  • 3
Sortera
Bästsäljare Nyheter Högsta kundbetyg Pris (fallande) Pris (stigande) Mest rabatt
Filter
Sortera
Bästsäljare Nyheter Högsta kundbetyg Pris (fallande) Pris (stigande) Mest rabatt
OnlyOne Enhjuling vit
OnlyOne Enhjuling vit vit
OnlyOne
Enhjuling vit
1 345 kr
Fri frakt
  • Versioner:
QU-AX Muni Starter Enhjuling svart
QU-AX Muni Starter Enhjuling svart svart
QU-AX
Muni Starter Enhjuling svart
3 015 kr
Fri frakt
  • Versioner:
QU-AX Luxus Enhjuling vit
QU-AX Luxus Enhjuling vit vit
QU-AX
Luxus Enhjuling vit
Rek. 1 805 kr 1 545 kr
Fri frakt
  • Versioner:
QU-AX Luxus Enhjuling blå/svart
QU-AX Luxus Enhjuling blå/svart blå/svart
QU-AX
Luxus Enhjuling blå/svart
Rek. 1 645 kr 1 315 kr
Fri frakt
  • Versioner:

Köp din nya enhjuling riktigt billigt på bikester.se

Ok, du har tänkt starta cirkus. Du har cirkustältet leasat och du har styrt upp kollektivavtal med clownerna. Akrobaterna väntar i kulisserna med linor och allt. Fattas med andra ord bara en enhjuling. Och då har du hittat helt rätt. Bikester har nämligen ett flertal olika varianter. Allt ifrån den lilla för barn till stora enhjulingar till vuxna och professionella cirkusartister. Det finns enhjulingar från som kostar mindre än vad du tror. På bikester.se finns det enhjulingar i prisspannet 500-800 kr så kan en enhjuling vara en mycket rolig och billig pryl som du kan underhålla dig med i många timmar och imponera på kompisar och familjemedlemmar. Genom att cykla enhjuling kan du förbättra balanssinnet, din koordinationen, förmåga att fokusera samt din uthållighet. Vill du lära dig cykla med en enhjuling så brukar det ta ca 15 timmar innan du har någorlunda kontroll över ekipaget. Det hjälper mycket om du har någon som hjälper dig alternativt kan öva i en smal korridor så att du kan ta emot med armarna när du faller åt sidorna och kan fokusera på fram- och bakåt balansen. Så kan du successivt lära dig att släppa taget och cykla enhjuling helt utan stöd. Detta funkar också med hjälp av att ha stolar på sidorna som du håller i. Att använda t.ex. kryckor är inte att rekommendera. De kan tom hindra dig från att utveckla balansen samt ökar risken för allvarliga skador när du faller.

Enhjulingar -teknik och historik

En enhjuling är något så ovanligt som en cykel utan kedja. Den kan även åkas baklänges vilket är ganska unikt för en cykel (även om vissa BMX cyklar, samt fixedgear cyklar också har denna egenskap). Enhjulingar finns i olika modeller vilka skiljer sig från varandra bland annat i hjuldiameter. Fördelen med en enhjuling med större hjul är att du kan åka snabbare samt bekvämare på vanlig väg och trottoar. Det större hjulet kan fördela stötarna så att inte din kropp behöver ta hela smällen. Hastigheten är annars en nackdel med enhjulingar. Eftersom pedalerna är fästa mitt i navet på cykeln så kommer däcket snurra runt precis med samma takt som pedalerna rör sig. Enhjulingar tros ha utvecklats från höghjulingarna (de där gamla cyklarna med ett gigantiskt framhjul och betydligt mindre bakhjul som framförallt män i hatt i svartvita bilder och filmer cyklar på) som hade samma princip alltså utväxlingen var 1:1. Det enda sättet att uppnå högre hastigheter vilket ledde till den något märkliga formen på höghjulen. Högcyklar blev enhjulingar när cyklister flyttade upp sadeln till toppen av hjulet gjorde sig av med det bakre hjulet samt andra cykeldelar. Enhjuling

Tävlingsgrenar inom enhjuling

De flesta associerar enhjulingar med cirkus eller andra trickkonster men det finns faktiskt ett antal underkategorier av enhjulingar.

  • Freestyle
  • Flatland
  • Trail
  • Muni
  • Road
  • Cirkus
  • Street
Vartannat år hålls en gala för att främja enhjulingen. Där tävlas det t.ex. i banlopp av olika längd. Allt från 100 meter till 10 000 meter och maraton. Dessutom tävlas det i ett 50-meterslopp där man bara får använda en fot och 30 meter där man ska springa på hjulet samt basket och hockey för enhjuling. För varje gren finns det speciella cyklar. MUni för mountainbike enhjuling och Trials-enhjuling för de som man cyklar Trial med. Mountainbikevarianten av en enhjuling har element från vanliga MTBs, alltså breda hjul med grovt mönstrade däck, pedaler med bra fäste och en hållbar ram. De har inget frihjul och därför måste man hela tiden kontrollera cykeln vilket är en utmaning som vissa lockas av. Vanligtvis har inte heller dessa enhjulingar växlar men i vissa fall finns det två växlade, med växlar av typen navväxel. Det finns även MTB enhjulingar (MUnis) med handbroms för att göra det enklare att hålla nere farten i nedförsbackar. Enhjuling-cykling kräver bålstyrka och mycket god balans från utövaren. Trial enhjuling liknar MUnin men har ofta mindre hjuldiameter med bredare däck och har ännu robustare ram för att kunna hålla när man hoppar från hög höjd. Street enhjuling är ett begrepp lånat från skateboardvärlden. Man cyklar då enhjuling i stadsmiljö och utnyttjar trappor, räcken och annat för att göra tricks och konster. För cirkus finns dessutom så kallade giraff-enhjulingar. Där pedalerna alltså sitter en bra bit över hjulet. Dessa har alltså till skillnad från andra enhjulingar en kedja som leder kraften från pedalerna till hjulet. Dessa kan variera från ca 90 cm till mer än 3 meter höjd. Enhjulingar skulle kunna få fler användningsområden eftersom den är så liten och bara väger 4-5 kg. Den skulle lätt kunna tas med i kollektivtrafiken. Speciellt som det numera finns enhjulingar med växlar. Enhjuling kommer antagligen förbli en ganska perifer företeelse. Men det är kanske inte så illa det heller. Desto mer kommer du sticka ut när du köper enhjuling på bikester.se.